Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Simulering visar förbättrat inomhusklimat

5 oktober 2015
Linn Liu använder simuleringsprogrammet IDA ICE för att detaljerat kartlägga vad som händer med inomhusklimatet vid en energieffektivisering. Foto: Linn Liu
Datasimuleringar kan tydligt visa den positiva påverkan på inomhusklimatet som en energieffektiviserande renovering har. En ofta bortglömd effekt, menar Linn Liu, doktorand vid Linköpings universitet, som följt projektet i Magistratshagen.

Genom att ange olika uppmätta värden, mått och förutsättningar i ett datasimuleringsprogram har doktoranden Linn Liu vid Linköpings universitet kunnat se effekter som ofta glöms bort.

När det första huset på Föreningsgatan i nya området Magistratshagen (fd Stolplyckan) i Linköping renoverats följde Linn Liu och hennes kollegor upp resultatet.

– Vi kunde se tydliga förbättringar av inomhusklimatet genom den energieffektiviserande renovering som gjorts. När ambitionen i första hand var att bygga så tätt som möjligt för att sänka förbrukning och kostnad, så påverkade det också livskvaliteten inne i lägenheterna på ett positivt sätt, berättar Linn Liu.

Kunskap om passivhus

Primärt för Stångåstaden var att energieffektivisera husen. För att garantera kvaliteten fick hantverkare och arbetsledare genomgå en utbildning i att bygga passivhus. Det gav dem rätt kompetens med sig in i processen och en medvetenhet som är lika bra att ha med sig i ett passivhusbygge som i vilket annat bygge som helst.

Detta gav resultat. Tätningar av yttervägagr och vid genomförningar som fönster och dörrar blev precis så täta som de ska vara och alla dimensioner var rätt, något som också underlättade i forskningsarbetet.

Allt i ett diagram

Linn Liu ville undersöka hur inomhusklimatet påverkades av en energieffektiviserande renovering genom att använda sig av simuleringsprogrammet IDA ICE. Där samkörde hon en mängd uppgifter och fick en komplett översikt av allt som påverkade både inomhusklimatet och energiförbrukningen i ett och samma diagram.

Programmet kan ta emot data om allt från faktisk elförbrukning till den värme vi människor avger. Här syns tidpunkter på dygnet, hur de boende använder sig av rummen och hur de vädrar och höjer eller sänker elementen. Parametrar om utomhusförhållanden som vindstyrka, solintensitet och luftfuktighet läggs också in.

– Genom att återskapa hela huset i en 3D-modell går det att se hur två exakt likadana lägenheter påverkas helt olika beroende på vilket väderstreck de ligger i. Ett färgspektrum gör detta tydligt visuellt, berättar Linn Liu.

– Fördelen med att använda ett simuleringsprogram i den här typen av stora renoveringsprojekt är att man kan förutse resultaten. 3D-modellen gör också att man kan kontrollera att allt går enligt plan. Det sparar man både tid och resurser på.

Uppmätt och upplevt är olika saker

För att komplettera de rena siffrorna använde Linn Liu och forskarkollegorna även ett frågeformulär som de boende fick svara på. Något som visade sig lika viktigt för att förstå de upplevda effekterna före och efter renovering.

– Innetemperaturen blev mycket jämnare. Ett stabilt klimat upplevs som skönt och trivsamt för de boende. Diagrammet visade att temperaturerna inomhus före renovering varierade mellan som mest +27,4 grader på sommaren och +20,8 grader på vintern. Efter renovering var motsvarande siffror +25,6 och +22,2. Det kanske inte verkar vara en så stor förbättring, men för de boende innebar det stor skillnad, berättar Linn Liu.

Ett upplevt ojämnt klimat skapar beteenden som i slutändan kan motverka det man vill uppnå. Om det drar, täpper man till.

Hyresgästen viktig för effekten

Känns det varmt så öppnar man fönstret, men man lämnar rummet medan man vädrar för att det annars blir för kallt. När kylan då letar sig vidare längs golvet kanske det leder till att man höjer värmen på elementet i rummet intill.

– Att ge sina hyresgäster information om hur man uppnår eftersträvad effekt på bästa sätt är lika viktigt som att det nya värme- och ventilationssystemet är rätt installerat. Man kan behöva lära om och förändra ett invant beteende för att det ska fungera på bästa sätt, menar Linn Liu och fortsätter:

– Det är en utmaning när man renoverar; det ska bli byggtekniskt bra, det ska bli så energieffektivt som möjligt och det ska gå ihop ekonomiskt. För att nå det målet är hyresgästen en viktig samarbetspartner.

Linn Liu, doktorand vid Linköpings universitet, följde projektet bland annat genom ett simuleringsprogram som visade hur inomhusklimatet påverkades av renoveringsåtgärderna. Foto: Privat
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne