Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

"Renovera med val som passar plånboken"

31 oktober 2019
huvudbild2_sigtunahem
Ett av Sigtunahems områden på Västra Bangatan i Märsta. Foto: Annelie Björling
Hur kan man göra för att bygga upp en hållbar renoveringsmodell? För Sigtunahem handlar det i grunden om att alla ska ha råd att bo. Valfrihet är centralt och hyresgästerna blir erbjudna individuella nivåer vid renovering.

Sigtuna kommun ligger mellan Uppsala och Stockholm. Det är väldigt populärt att bo här och kötiden för att få en hyreslägenhet hos det kommunala bostadsbolaget Sigtunahem ligger i snitt på tolv år. Runt 45 000 personer står på kölistan. 

Från Märsta tar det bara 38 minuter med pendeln till Stockholm och 19 minuter med SJ-tåg till Uppsala. I kommunen finns också Sveriges största flygplats Arlanda med cirka 12 000 anställda. Årligen reser runt 26 miljoner passagerare till och från flygplatsen. 

sidobild_bertil Bertil Hallbäck.

I Märsta på Stationsgatan, bara några hundra meter från pendeltågsstationen, ligger ett vitt flervåningshus. Här på andra våningen har Sigtunahem sitt kontor. Som besökare möts man av en välkomnande, trevlig atmosfär. Här är ljust och fräscht och vid sidan av receptionen finns en utställning med bland annat färgprover, bänkskivor och handtag till skåpluckor.

Valfrihet och delaktighet

Vid ombyggnad och renovering använder Sigtunahem en modell som kallas "Mini-Midi-Maxi".

Bertil Hallbäck är fastighetschef på Sigtunahem och stolt över modellen som innehåller tre nivåer av renovering som hyresgästerna kan välja på. Han menar att modellen, som bygger på valfrihet och delaktighet, är en viktig del av företagets vision om att ha "Sveriges mest nöjda hyresgäster".  

– För väldigt många år sen identifierade vi cirka 3 300 lägenheter som var i behov av upprustning. Vi sålde av runt tusen lägenheter för att få ett bra startkapital att möjliggöra den upprustningen av miljonprogrammet, berättar han.

Tillsammans med Hyresgästföreningen anordnades flera möten för att utarbeta modellen för mini midi maxi. 

sidobild_omr2 Stora grönytor vid Västra Bangatan i Märsta. Foto: Annelie Björling

Vi är för delaktighet och valfrihet och vi har inflytande från de boende tillsammans med Hyresgästföreningen. Samarbetet med Hyresgästföreningen är gott och det här var en modell som vi tog fram tillsammans.

Därefter fick man ägare och styrelse med på tåget. Sedan modellen infördes 2011 har målsättningen varit att renovera ungefär 200 – 250 lägenheter per år. Vissa år har det blivit fler och andra färre.

Behov och önskemål 

Vi började med att göra en klassisk statusbedömning. Det var en uppdelning mellan det som vi var tvungna att göra och det som både vi och hyresgästerna skulle vilja göra när vi ändå skulle renovera.

sidobild_gavel Välkomnande skylt vid ingången till Sigtunahem. Foto: Annelie Björling

Hyresgästernas önskemål samlades in. En hel del handlade om trygghet och säkerhet. Det kunde vara hur lägenheternas förråd skulle se ut och om det skulle vara säkerhetsdörrar eller inte. Egentligen kunde det handla om allt som man skulle kunna tänka sig att addera förutom att renovera det som redan fanns.

Bertil Hallbäck tycker att det är viktigt att lyfta fram hyresgästernas ekonomiska situation. Även om man vill så kanske man inte kan betala. Hushållsinkomsterna i Sigtuna kommun ligger runt hundra tusen kronor lägre än i Stockholm per år. Det är klart att det påverkar betalningsförmågan.

Nu är vi ju väldigt glada att vi bara har 200 lägenheter kvar att renovera
Bertil Hallbäck

Också Sigtunahems egen ekonomiska situation påverkade.

Vi var som sagt tvungna att sälja runt tusen lägenheter och dessutom fick vi låna upp oss över öronen för att få ihop det. Nu är vi ju väldigt glada att vi bara har 200 lägenheter kvar att renovera.

Nyckeln är att arbeta tillsammans

Det finns inget facit utan man måste utgå från sin egen plånbok. Men sen för att verkligen lyckas så tror jag att det är viktigt att få hyresgästerna med sig. Man måste se det som en ombyggnadsprocess med entreprenader och upphandlingar och ekonomi plus en process med hyresgästerna. De två processerna måste fungera hela vägen.

Det finns inget facit utan man måste utgå från sin egen plånbok
Bertil Hallbäck

Det är här som Elin Gustafsson, projektkoordinator och hennes gäng har en väldigt viktig funktion. De får ihop hela kedjan från det första mötet med hyresgästerna "vi behöver bygga om hela huset" fram tills sista lägenheten är klar.  Hela tiden kommer det tusen frågor som ska hanteras.

Det blir väldigt mycket personliga kontakter. Alla kan få sin röst hörd och vi försöker anpassa oss efter varje persons önskemål. Det är ett stort plus att alla känner sig sedda och hörda, säger Elin Gustafsson.

sidobild_elin Elin Gustafsson.

Modellen i sig medför också extra administration och kommunikation.

Det är klart att det blir med jobb. Det är mycket att hålla reda på och att hantera beställningar. Fler behöver också få tillgång till informationen, säger hon.

Båda två menar ändå att det är värt det extra jobbet eftersom hela processen blir lyckosam.

Det är ett stort plus att alla känner sig sedda och hörda
Elin Gustafsson

– De flesta av våra hyresgäster är nöjda. Med den här modellen har vi inte haft ett enda hyresnämndsärende. Inte ett enda! Det får man ha respekt för, säger Bertil Hallbäck.

Han menar att det beror just på att själva modellen i sig är hållbar. Den fungerar bra utifrån ett allmännyttigt perspektiv där hyrespåslagen anpassas efter hyresgästens betalningsförmåga. 

Målsättningen är att ombyggnaden av Sigtunahems miljonprogram ska avslutas under 2020 eller 2021.

– Sen kan vi ta en liten paus innan det är dags att börja om på nya kula med att renovera beståndet från åttiotalet, säger Bertil Hallbäck med ett stort och brett leende.

OM Sigtunahem

Sigtunahem är ett allmännyttigt bostadsföretag som ägs av Sigtuna kommun i norra Stockholms län.

I Sigtuna, Märsta, Valsta och Rosersberg äger och förvaltar Sigtunahem: 

  • 4 800 lägenheter
  • 120 kommersiella lokaler
  • 9 förskolor
  • 20 föreningslokaler
  • 360 förråd och mindre lokaler
  • 4 000 fordonsplatser. 
Källa: Sigtunahem
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne