Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

På KBAB blir smarta idéer lönsamma lösningar

13 maj 2016
per-ake-ortlund
Per-Åke Örtlund, elansvarig på KBAB och uppfinnare till en smart belysningslösning. Foto:KBAB
Stabil förvaltning i all ära, men kreativitet och nytänkande behövs också. Så resonerade ledningen på Karlstads Bostads AB. Per-Åke Örtlund är en de medarbetare som levererat en lönsam lösning för företaget.

På KBAB välkomnar företagsledningen interna innovationer och uppmuntrar nya tankegångar. Man har med glimten i ögat efterlyst ”kreativitet, uppfinnare och stölligheter” och tidigare också genomfört en BeBo-finansierad studie om just företagskulturens betydelse vid renovering av ett miljonprogramsområde.

Det är högt i tak för egna initiativ och det har lönat sig. Det finns en hel del uppfinningsrika medarbetare inom företaget. En av dem är Per-Åke Örtlund.

Vet vad som fungerar

Per-Åke, eller ”Perra” som han kallas av kollegorna, är elansvarig på Karlstads Bostads AB, KBAB. Vid det här laget har han många års erfarenhet av vad som fungerar på riktigt ute i fastigheterna. Hans stora intresse och vilja att hitta ännu bättre lösningar än de befintliga, har lett till att han nu kan titulera sig ”uppfinnare”.

– Det är skillnad på vad som passar i gamla hus och i nyproduktion. Därför ska man tänka sig för när man installerar nya produkter och system när man renoverar, säger Per-Åke Örtlund.

"Kan spara ännu mer"

Detta var något han funderade på när det gällde trapphusbelysningen i KBAB:s renoverade bostadsområden. Det vanliga numera är att installera armaturer med HF-sensorer som reagerar på närvaro. Det ger ljus automatiskt– och bara – när någon behöver det. Ett enkelt sätt att spara energi.

"Absolut, men det går att spara ännu mer!" tänkte Per-Åke Örtlund och hade klart för sig hur man skulle göra.

Hans lösning är baserad på en kombination av teknik och kännedom om ett beteende hos de boende. En kunskap man bara kan tillägna sig om man är nyfiken och närvarande ute i fastigheterna. Till slut la han fram sin idé för en tillverkare i samband med Elmässan 2015 och fick napp.

Radiotryckknapp reglerar

Radioteknik mellan närvarostyrda och slavarmaturer har funnits länge, men Per-Åke Örtlunds tanke var att istället reglera armaturen med en radiotryckknapp.

– Detta är något som lämpar sig särskilt bra i gamla fastigheter där det saknas kanalisation för tryckknappar. Då slipper man omaket att bygga in ett helt nytt system och priset är detsamma. Dessutom spar man ännu mer energi, säger Per-Åke Örtlund och fortsätter:

– Vår tanke är att det finns ett grundljus på ca 10 procent (2W+21W/2W+8W LED). Det kommer man långt med. I stället för med HF-sensor så regleras ljusstyrkan genom traditionell trappautomat allternativt tidstyrt don i armaturen över radiotryckknapp till full styrka. Vi vet att minst 90 procent av de boende aldrig kommer att trycka igång belysningen.

Många fördelar

Ytterligare en fördel med radiotryckknapp, som Per-Åke Örtlund lyfter fram, är att man kan programmera olika tidsfunktioner i samma knapp samt att man bestämmer vilka våningsplan som ska tändas beroende på om huset har hiss eller inte.

Det kan man kalla energibesparing! Att ha ett konstant grundljus skapar dessutom trygghet; du kan alltid se genom tittögat i din ytterdörr vad som pågår i trapphuset, du har en belysning redan när du närmar dig huset utifrån och ser innanför entrédörrarna.

Inte minst ger det en fin ljuseffekt i bostadsområdet när trapphusen är lätt upplysta under årets många, mörka månader.

OM Armaturen "Enok"

Per-Åke Örtlunds uppfinning heter idag "Enok" och säljs av SG-Armaturen AB. Det är en plafond som finns i två storlekar och kan monteras på vägg eller mot tak.

Armaturens primära funktion är ett grundljus på 2w. Önskar man ett starkare ljus så trycker man på en brytare placerad på våningsplanet och får då fullt ljus. Efter inställd tid återgår fullt ljus till grundljus.

Armaturerna ger en mycket stor energibesparing då endast 2w lyser konstant och man avgör om och när man vill ha fullt ljus från armaturen.

"Enok 8+2", ger vid grundljus 2w och vid fullt ljus 10w (8+2) "Enok 21+2", ger vid grundljus 2w och vid fullt ljus 23w (21+2).

Källa: SG-Armaturen AB
econ-midi-led
Enok – en ljus idé
Per-Åke Örtlunds belysningsidé säljs nu som armaturen "Enok". Foto: SG-Armaturen AB
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne