Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Modern skolmiljö i anrika Östra Real

26 februari 2020
huvudbild_ostra-real
Östra Real i rött tegel och granitlister är ritad i nationalromantisk stil. Foto: Annelie Björling
Drygt 1 100 gymnasieelever är tillbaka på Östra Real på Östermalm i Stockholm. Under ett och ett halvt år har skolan varit stängd för en välbehövlig totalrenovering.

Den vackra palatsskolan Östra Real ligger på Karlavägen med bara några få minuters gångväg från Karlaplans tunnelbanestation. I kvarteren runt skolan finns många affärslokaler och restauranger. Här i närheten finns också flera grönområden såsom Humlegården och Gustav Adolfsparken.

Skolan ritades av den välkände arkitekten Ragnar Östberg, som även står bakom bland annat Stockholms stadshus och Sjöhistoriska museet. Den pampiga skolbyggnaden stod klar 1910 och invigdes officiellt i januari 1911 med invigningstal av dåvarande kungen, Gustav V.

Byggnaden är uppdelad i hus A och B. Huvudbyggnaden, hus A utgörs av så kallat mittskepp med 6 plan inklusive vind och bottenplan, samt två sidoflyglar med 4 plan inklusive källare. Hus A inrymmer i huvudsak undervisningslokaler, expedition och personalrum. Hus B är påkopplat A-husets baksida och de 6 våningsplanen inrymmer gymnastik- och omklädning, aula samt undervisningslokaler.

Utfördes i samverkansentreprenad

Den senaste omfattande renoveringen av Östra Real gjordes för 45 år sen. Fastighetsägaren Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab hade under flera år planerat en renovering av ventilationssystemet och i augusti 2018 var det äntligen dags för byggstart. Projektet utfördes i form av samverkansentreprenad och Arcona blev utsedd till generalentreprenör.

I samband med ventilationsåtgärderna genomfördes även ytskiktsrenovering, byte av undertak och belysning. Dessutom renoverades samtliga befintliga toaletter och handikapptoaletter och befintlig fettavskiljare byttes ut.

Andra åtgärder handlade om att installera nya el- och värmesystem, ökad tillgänglighet och att förbättra akustiken. Byggnaden är blåklassad med ett högt kulturhistoriskt värde och det har både handlat om att vårda och bevara samtidigt som man behöver skapa en funktionell skola.

sidobild_erkki Erkki Sievänen.
Vi har bevarat de historiska värdena samtidigt som vi har skapat en modern utbildningsmiljö som är anpassad till dagens skolverksamhet
Erkki Sievänen

– Östra Real är en kommunal gymnasieskola som används av fler än tusen personer varje dag. Både användningsområdet och de ekonomiska ramarna gör att huset inte går att jämföra med ett museum eller slott. Vi har bevarat de historiska värdena samtidigt som vi har skapat en modern utbildningsmiljö som är anpassad till dagens skolverksamhet, säger Erkki Sievänen, projektansvarig på Sisab. 

Tiden en stor utmaning 

Eftersom renoveringen var så omfattande hyrde Utbildningsförvaltningen under byggtiden lokaler för eleverna på Anna Whitlocks gymnasium på Hantverkargatan på Kungsholmen av Sisab.

sidobild_klassrum Ett av alla de renoverade klassrummen. Foto: Annelie Björling

– Tiden var den största utmaningen. Det var ett komplicerat projekt, säger Erkki Sievänen.

Han menar att omfattningen, tiden och evakueringen hänger ihop. Det fanns inte mycket marginaler och därför var det viktigt att jobba lösningsorienterat. Samverkansentreprenaden med Arcona fungerade utmärkt. Trots pressat schema var stämningen hela tiden mycket god.

Inga synliga ledningar

I projektet lades mycket omsorg på att dölja installationerna. Allt ska vara funktionellt, men det ska se likadant ut som det gamla.

 Korridorerna med kryssvalvtak är heliga. Vi fick inte ha synliga utanpåliggande ledningar där. Alla värmeledningar är infällda. I klassrummen däremot är det inte lika strikt och där kan utanpåliggande ledningar förekomma, säger Erkki Sievänen.

sidobild_hallen Både utvändigt och invändigt är Östra Real rikt smyckad. Foto: Annelie Björling sidobild_malning Prins Eugen bekostade den stora fresken "Tors strid med jättarna" av Axel Törneman högst upp i trapphuset. Foto: Annelie Björling sidobild_fonster Fönstren har tidigare bytts ut till energiglas. Under renoveringen har de skrapats, kittats och målats om invändigt och utvändigt. Foto: Annelie Björling

En antikvarie har medverkat som sakkunnig och godkänt de åtgärder som har utförts.

Förbättrad akustik

Att förbättra akustiken i trapphus och korridorer var en viktig del av projektet. Akustikabsorbenter sattes på väggar i korridorerna och matsalen. De befintliga dörrarnas ljudisoleringsförmåga förstärktes med sänktröskel och nya tätningslister.

Befintliga elevskåp i korridorerna byttes ut mot nya skåp med akustikförbättrande effekt.

I samband med ventilationsåtgärderna byttes dessutom samtliga undertak ut till högsta klassen av ljudabsorption, klass A-tak.

sidobild_korridor De nya elevskåpen har små hål som absorberar ljud och ger en akustikförbättrande effekt. Foto: Arcona sidobild_studieplatser I korridorerna har det blivit fler studieplatser. Foto: Arcona

Nya ytskikt och armaturer

Hela Östra Real har renoverats invändigt med nya ytskikt och armaturer med LED som förstärker det visuella intrycket för eleverna.

sidobild_jacob Jacob Landin.

Duschar och omklädningsrum har fräschats upp.

 Duscharna har numera bås med enskilda omklädningsmöjligheter, säger Jacob Landin, kommunikationschef på Sisab.

Ett nytt fik är också byggt i en av elevkorridorerna.

I matsalen har det blivit en kapacitetsökning med 30 fler sittplatser. Också kök och diskrum har förbättrats.

Det har varit ett stort projekt som genomförts under en intensiv period. Både Jacob och Erkki är nöjda med slutresultatet. Responsen har varit väldigt positiv och elever och personal är glada över att vara tillbaka i en numera anrik och modern skolmiljö.

OM projektet

Vad: renovering av Östra Reals gymnasium

Var: Karlavägen 79 i Stockholm

Byggår: 1910

Byggtid: augusti 2018 - november 2019

Yta: 11 451 kvadratmeter

Byggherre: Sisab

Åtgärder: invändig renovering med nya rör och installationer för ventilation, värme och el. Tillgänglighetsanpassningar av lokalerna. Förbättrad akustik i korridorer och trapphus. Renovering av ytskikt.

Entreprenadform: samverkansentreprenad

Byggentreprenör: Arcona

Kostnad: 140 000 000 kronor 

Källa: Sisab
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne