Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

En däckfirma blir två nyrenoverade lyor

25 augusti 2016
mp-porten-helbild-dackfirman
Nya lyor på gång i källaren. Foto: Anna-Klara Aspegren
De stora garageportarna är snart ett minne blott. I däckfirmans gamla lokaler ska två hyresgäster flytta in i nyrenoverade lägenheter. MKB:s succékoncept Lokal till Hem fortsätter under 2016.

Garaget på Nydalavägen fanns med på den digra idélista som kom in vid den första inventeringen redan 2015 men fick vänta.

Av de drygt 600 objekt som lämnades in prioriterades ungefär en tredjedel som var ”lågt hängande frukter”, det vill säga de som snabbast och enklast skulle kunna renoveras och omvandlas till bostäder.

Bra förslag men krävde mer

Mycket handlade om att återställa lokaler som tidigare varit lägenheter. Resten stod på tur för 2016.

- Vi tyckte genast att det här var ett bra förslag på en lokal som kunde renoveras till bostäder, men det krävdes lite för stor insats för att vi skulle hinna ta med det i första omgången, berättar Fredrik Björkman på MKB.

Vi står utanför fyravåningshuset med suterräng på Nydalavägen. Fredrik Björkman och hans kollega Christina Lundby visar ritningen över de två nya lägenheterna som håller på att ta form. Vi tittar ömsom på ritningen och ömsom på garaget och det är helt klart svårt att föreställa sig det färdiga resultatet; en fyra på 94 kvadratmeter och en tvåa på 47 kvadratmeter.

Färdiga till jul

Huset är byggt 1959 och ligger i ett uppvuxet, grönskande bostadsområde i utkanten av Malmö. Utanför knuten kommer de nya hyresgästerna att ha lekplats och en grön innergård, ingen biltrafik och ett lugnt läge. 

Såhär i slutet av augusti är det febril verksamhet i källaren. Inflyttning är beräknad till jul och det är mycket som ska göras innan dess.

Under många år hyrdes lokalen ut till en däckfirma men sedan den flyttade har den stått tom i ett par år. På grund av sin tidigare verksamhet var man först tvungen att sanera.  Att sedan omvandla en ruffig, rå källare till två lägenheter kräver en hel del av alla inblandade, från tekniska lösningar till planlösning och genomförande.

Snabb förundersökning

Men med 2015 års erfarenheter i ryggen så blir Lokal till Hem-konceptet om möjligt ännu mer effektivt nu i år, säger Christina Lundby.

- När vi får in ett tips åker vi ut och tittar på plats och påbörjar tankearbetet redan där. Mycket av det förundersökningsarbetet har blivit mer systematiskt. Först ser vi om vi det alls är en lokal att jobba vidare med, vilka förutsättningar som finns och hur förhållandena i närmiljön ser ut. Sedan gör vi en uppskattning av de tekniska utmaningarna, installationer och skissar på en planlösning, berättar Christina Lundby.

Det är ”helt och rent” som gäller

Precis som i hela projektet Lokal till Hem så är det ”helt och rent” som är måttstocken för den här renoveringen.  Lite annorlunda blir det dock i den här källaren eftersom den är så långt ifrån en lokal där man uppehåller sig annat än för att meka med bilar. Eftersom hela inredningen och ytskikten ska in från noll så blir det förstås helt nytt.

- Vi kommer att ta upp fönsterpartier längs långsidorna och vid ytterdörren. Tyvärr kommer vi inte kunna behålla portarna i sitt originalutförande från femtiotalet utan hela entrén får nytt utseende. Men vi får två helt nya, attraktiva lägenheter att erbjuda de som står i bostadskö i Malmö. Det är mycket värt, säger Fredrik Björkman.

Smart och med omtanke

Men att Lokal till Hem är en smart och snabb väg till fler bostäder inom MKB:s bestånd hindrar inte att varje objekt blir ordentligt genomlyst för att alla möjligheter ska tillvaratas och optimeras och bli en bra boendemiljö.

Som att de två lägenheterna får egna uteplatser - i grunden en praktisk lösning som bottnar i en funktionell tanke, men som också kommer att ge ett alldeles extra mervärde.

- Eftersom lägenheterna inte har någon balkong och ligger lågt med mycket insyn, tyckte vi det var viktigt att gränsa av en yta runt ytterdörren.  Det skapar ett litet avstånd till alla som passerar förbi och hyresgästen får ett privat ”andrum” mellan yttervägg och allmän plats, säger Christina Lundby.

Faktaruta Nydalavägen Byggår: 1959 Antal lght i fastigheten: 80 lägenheter och 1 lokal, snart 82 lägeheter och 0 lokaler Renovering: Totalrenovering av garage/källarlokal Omfattning: (vad omfattar renoveringen – i stora drag, ungefär samma som steg-för-steg ovan) Projektekonomi: Entreprenadform: Erfarenheter:

FAKTA Nydalavägen Malmö

Byggår: 1959

Antal lgh i fastigheten: 80 lägenheter och 1 lokal, snart 82 lägenheter och 0 lokaler

Renovering: Totalrenovering av garage/källarlokal till lägenheter samt anläggning av uteplatser

Entreprenadform: Totalentreprenad

Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne