Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Balkong med förråd blev smart och säker lösning

date dummy
Fasadernas nya utseende känns ljust och piggt jämfört med innan renoveringen. Även utemiljön har fått ett rejält lyft med bland annat nyplanterade träd. Foto: Anna-Klara Aspegren
Källarförråden blev cykelrum och förråden flyttade upp på den nybyggda balkongen. Läs om renoveringen som startade en kedjereaktion av smarta lösningar, ökad trygghet och lägre förvaltningskostnader.

Ett rum och kök. Det är den vanliga beskrivningen av en lägenhet. Man uppger antal rum och så kök. På Lisa Sass gata i Backa i norra Göteborg kan man numera lägga till ”En balkong och förråd”.

Efter en grundlig boendedialog inför renoveringen av de 300 små lägenheterna var detta en uttalad önskan: en balkong för att öka rörelseutrymmet i den lilla bostaden och få en möjlighet att komma utanför det enda rummets väggar, samt ett säkert alternativ till de mörka och stöldutsatta källarförråden.

Förråden en fullträff

Som en del i det omfattande arbetet med att öka tryggheten i de tre husen och att öka attraktiviteten i lägenheterna blev den kombinerade balkongen med inbyggt förråd en fullträff i dubbel bemärkelse.

– Det blev en ovanligt lyckad åtgärd. Alla gillar den och alla är helt överens om att den är värd vartenda öre som den genererade i hyreshöjning, säger Jacob Wessner, förvaltare på Bostadsbolaget, som redan hunnit få mycket positiv kritik från hyresgästerna.

Präglades av otrygghet

Husen på Lisa Sass gata är speciella. De byggdes 1970 som bostadshotell för de män som arbetade kortare eller längre perioder på varvet i Göteborgs hamn. Åttio procent av lägenheterna är ettor på drygt 25 kvadratmeter, några procent är tvåor på 40 kvadratmeter. Efter renoveringen finns även ett fåtal trerummare.

Redan från början har det varit en stor omsättning av hyresgäster, även när husen blev vanliga hyresrätter, vilket har gett området en prägel av rotlöshet, kortsiktiga lösningar och otrygghet. När nu en renovering behövde genomföras var det alltså inte bara en teknisk uppdatering utan lika mycket en social.

– Husen har genomgått löpande underhåll från första början men nu behövde vi ta ett större grepp. Det var aldrig tal om att bara göra det allra nödvändigaste, berättar Anette Malmström som är kvartersvärd i husen sedan många år.

Låg hyra men höjd boendekvalitet

Anette är en av dem som funnits ute bland de boende sedan starten 2010. Då började Bostadsbolaget med djupintervjuer och enkäter. Tidigt fick de indikationer på att det fanns mycket att önska och att många såg boendet på Lisa Sass gata som ytterst tillfälligt.

Ett uttalat önskemål från hyresgästerna var att bibehålla en låg hyresnivå, något som hela tiden fanns med i projekteringen. Förutom de förvaltningstekniska åtgärderna av klimatskal och en rad energibesparande åtgärder som fastighetsägaren ville genomföra, så stod trygghet högt på de boendes önskelista.

Startade kedjereaktion

– När vi gick igenom svaren så såg vi att det fanns stora befintliga möjligheter i husen för att förverkliga önskemålen. Och när vi började planera för dem så satte det igång en kedjereaktion som också fick mycket annat att falla på plats, säger Jacob.

Förråden låg i skyddsrummen i källaren som var mörk och ofta utsatt för inbrott. Väldigt många valde att inte ha sina saker där, men hade då ingen annanstans att förvara dem. Ett dumt ställe att ha förråd på med andra ord. Balkonger var också starkt efterfrågat. Så varför inte kombinera dessa åtgärder?

Vid renoveringen revs förråden ut, bra och sensorstyrd belysning installerades och så gjordes utrymmet om till cykelrum. De nybyggda balkongerna blev istället det perfekta stället att ha ett eget förråd. Alltså ritades en kvadratmeter förrådsrum in, med förmonterat hyllsystem och belysning. En radiator ser till att temperaturen aldrig sjunker under 10 grader.

Mer än bara förvaring

– Förrådet på balkongen blev ett säkert förvaringsutrymme. Där inne går också kanalerna för det nyinstallerade FTX-systemet så att de varken syns eller stör. Det ljudisolerar dessutom från grannen och ramar in balkongen som blir ett ombonat extrarum. Det uppskattas mycket, säger Anette som pratat med de flesta hyresgästerna nu efter att allt är klart och man har kunnat utvärdera resultatet och Jacob tillägger nöjt:

– Genom att göra de obrukbara källarförråden till cykelrum och flytta upp förvaringen till balkongerna så tillförde vi lägenhetsförråd som går att använda och cykelrum som tidigare saknades! Vi tjänar också på det ekonomiskt tack vare mindre problem med stölder och inbrott vilket ger sänkta förvaltningskostnader

Förrådet från insidan
Kvartersvärden Anette Malmström visar insidan av de populära balkongförråden. En liten lampa och en radiator gör utrymmet funktionellt året om. Foto: Anna-Klara Aspegren
FAKTA Förråden steg-för-steg

• Balkongerna gjöts ihop för att få ett slätt golv i förrådet.
• En stålsyllskena monterades för att täta emot.
• Silikonfog mellan betonggolvet och stålsyllskenan i botten och toppen.
• Dags att stomma upp väggarna.
• Montera vindduk utanpå stående stålreglar, ventilerad läkt, montera fasadskiva.
• Täta skarven i framkant. Eftersom balkongerna och förråden följer varandra uppifrån och ner mellan våningsplanen är den viktig att täta. Vindduken måste överlappa så att det inte läcker in.
• Förrådsdörren måste vara helt tät som en vanlig ytterdörr även om den är skyddad av balkongplattan över.

Källa: Christoffer Erlingsson, Serneke
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne
;