Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Trygghet och trivsel på Tunet

12 januari 2016
tunet_webb_bibliotek
Bilblioteket i Kvarteret Tunets trygghetsboende har varma färger och specialritade textilier och tapetmönster. Rummet är tyst och behagligt och ligger strax innanför dörrarna från entréhallen. Foto: Tobias Sterner
Med nya rumslösningar och en genomtänkt blandning av tillgänglighetskrav och välfärdteknologi har Micasa renoverat Kvarteret Tunet. Följ med på en tur genom ett trivsamt och ombonat trygghetsboende.

På utsidan är byggnaderna inte alls märkvärdiga. I det grå vintervädret ser de på det hela taget ointressanta ut, tidstypiskt utformade från byggåret 1983. Men ett enda steg innanför ytterdörren och det första intrycket kommer på skam. Entréhallen öppnar sig med takhöjd på tolv meter – en hisnande rymd som fylls av färger, behagliga material och välriktad belysning.

Härliga dofter sprider sig från restaurangen, på väggarna hänger tavlor med snirkliga ramar och okomplicerade motiv som i vilket hemtrevligt vardagsrum som helst.

Tidigare servicehus

Detta är nyrenoverade kvarteret Tunet i Råcksta i norra Stockholm. Ett före detta servicehus med tre stora huskroppar och en gemensam, sammanbindande del med matsal och sociala ytor. Husen har renoverats och byggts om i etapper sedan 2011.

I två av huskropparna finns nu drygt etthundra lägenheter i form av trygghetsboende. I den tredje huskroppen finns ett finskspråkigt gruppboende med sex avdelningar med vardera nio rum. Entrén ligger som ett öppet, sammanhållande rum mellan dem och med dörrar in till de olika boendeformerna.

tunet_10_sidobild Bengt Gustafsson, projektledare Micasa för renoveringen av Kvarteret Tunet. Foto: Tobias Sterner

Under renoveringen, som varade i ett helt år, evakuerades de boende till intilliggande lägenheter i Micasas regi. Bengt Gustafsson är Micasas projektledare för renoveringen. 

– Vi var noga med att ha en nära och välfungerande boendekontakt. Det är särskilt viktigt i den här typen av projekt eftersom de äldre som bor här är i stort behov av kontinuitet och trygghet. Att se till att de är förberedda på vad som ska ske och när saker ska vara klara, är en viktig del i att projektet blir lyckat.

Smarta lösningar kan vara enkla

Renoveringen av Kvarteret Tunet har haft fullt fokus på tillgänglighetsfrågor, trygghet och trivsel. I trygghetsbostäderna har man förutom stambyte i kök och badrum och ytskiktsrenovering, gjort nya rumsbildningar för att de ska passa hyresgästerna bättre. En del åtgärder är både smarta och enkla.

– Vi har tagit bort trösklar och skapat fria ytor. Vid diskbänken kan man hänga av dörrar och ta bort botten i skåpet för att en rullstol ska kunna få plats. I badrummen är handfat och wc-stol höj- och sänkbara, berättar Bengt Gustafsson.

Det som inte går att rucka på är golvnivån i lägenheten och därför sätter lutningar för avlopp och våtrum måtten för andra funktioner. Exempelvis måste passagen ut till balkongen lösas, ibland med en ramp, ibland en liten tröskel. Ett visst avstånd måste ju finnas för att undvika att regnvatten rinner in.

– Ibland uppstår situationer som man inte kan förutse innan någon boende påpekar det. Som mannen som hade svårt att ta sig över en liten tröskel på grund av att han halkade och inte kunde spjärna emot tillräckligt för att ta den lilla sats som behövdes med rullstolen. I hans fall gjorde vi en antihalklösning just vid balkongdörren. 

Förråd och klädkammare finns placerade inne i lägenhetens hall för att man enkelt ska komma åt sina saker.

Känslomässig trygghet

Lägenheterna är genomtänkta för att skapa en bra boendemiljö och då ingår inte bara rent praktiska åtgärder. Den känslomässiga upplevelsen av sin bostad är lika viktig. Genom att färgsätta rummets två motsatta väggar med en mörkare färgnyans än de andra upplever man en tydligare avgränsning av ytan, vilket i sin tur skapar trygghet och orientering.

Belysningen är också en viktig del i både trygghet, trivsel och orientering och därmed också för säkerheten. Vid golvet sitter nattlampor som tänds genom en sensor om den boende går upp när det är mörkt. Likaså finns en spotlight utanför lägenhetsdörren som är riktad rakt ner på handtaget för att vägleda in i bostaden.

Bo kvar länge

– På Tunet ska man kunna bo kvar länge. Därför tog vi ett extra stort grepp om tillgängligheten just här och sträckte oss längre än att enbart uppfylla kraven, säger Bengt Gustafsson.

Inom trygghetsboendet finns en trygghetsvärd på plats måndag till fredag och gemensamma utrymmen med plats för umgänge och kontakt.

Inredningen är utvald för att göra vardagen enklare för dem som kommer hit. Stolarna är alla försedda med armstöd så att man kan dra sig upp från sittande. Men det är svårt att vara alla till lags alltid. En dam som passerar genom samlingsrummet ropar till Bengt Gustafsson: "Var är de där stolarna utan armstöd som vi hade förut? Vi slår i armbågarna när vi sitter och stickar!"

FAKTA Kvarteret Tunet

Fastighet: Tunet 1, Råcksta
Byggår: 1983
Renoveringstid: 2010-2014
Genomförandeform: Utförandeentreprenad
Bruttoarea (BTA): 20 525 kvm
Omfattning: 3 lamellhus, 1 låg komplementbyggnad.
Beskrivning: Ett lamellhus är ombyggt till vård- och omsorgsboende med plats för 54 boende, har genomgått en större ändring av planlösning. Två lamellhus med sammanlagt 107 lägenheter har tillgänglighetsanpassats inom varje lägenheten. En lågdel med lokaler har fått delvis ny planlösning.
Boendepåverkan: Evakuering
Byggvärde: 225 mkr

Micasa: Micasa Fastigheter i Stockholm AB är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter, dvs ett vård- och omsorgsboende, ett behandlingshem eller en gruppbostad. Micasa äger och förvaltar också ett antal senior-, trygghets- och studentboenden. Beståndet omfattar drygt 1 miljon kvadratmeter och totalt ca 8 500 lägenheter, varav 689 trygghetsbostäder och 945 seniorbostäder.

 

Källa: Micasa, Projektbevakning
SUMMERING Åtgärder i korthet

Belysning: Litet ledljus i golvsockelnivå både i rummet och i badrummet. Riktad led-belysning på ytterdörrens handtag.
Badrum: Höj- och sänkbart handfat plus wc-stol. Halkskyddande golv med aningen sträv yta.
Hall: Städgarderob utan bottenplatta så att rullstol ska nå in och även lätt rulla in och ut en dammsugare utan att behöva lyfta den. Höj- och sänkbar hatthylla. Gardinskena i tak för draperi för att avskärma garderob- och städutrymme.
Köksdel: Spis och ugn i arbetshöjd. Del av arbetsyta samt under diskho utan bottenplatta så att rullstol ska nå in.
Ytskikt: Fondväggar målade i mörkare nyans skapar rumskänsla. 

Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne