Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Outnyttjade lokaler blev 130 lägenheter

29 november 2019
huvudbild_bostadsbolaget
I hörnan på bottenplanet på Memoargatan 10 byggs ett fastighetsförråd om till en lägenhet. Foto: Annelie Björling
Bostadsbolagets medarbetare nappade på uppmaningen att hålla utkik efter utrymmen i fastigheterna som kunde byggas om till bostäder. Förråd, tvättstugor och vindar var några av tipsen som resulterade i 130 nya lägenheter.

Det är mitt på dagen i området Brunnsbo på Hisingen i Göteborg. Ute är det lugnt, men invändigt här i flerfamiljshuset på Memoargatan 10 pågår febril aktivitet. Det gamla fastighetsförrådet i bottenplanet håller på att färdigställas till en trerumslägenhet.

I samma område, bara några hundra meter härifrån, görs det tidigare tomställda omklädnings- och fikarummet på Kåserigatan 3 om till en tvårumslägenhet. Nu är det inte långt kvar till den 18 december då de båda hyresrätterna ska vara klara för inflyttning. 

Över 200 tips strömmade in

Bostadsbolaget är en av Göteborgs största allmännyttiga hyresvärdar och i beståndet finns över 24 000 lägenheter utspridda i alla Göteborgs stadsdelar. Efterfrågan på bostäder är stor och det skulle behövas ännu fler lägenheter. 

– Det började med att Göteborgs stad ställde krav på att Framtidenkoncernen, där vi ingår, skulle få fram fler bostäder förutom nyproduktion. Det inspirerade vår vd på Bostadsbolaget, Kicki Björklund, att börja tänka i nya banor, berättar Niklas Nordell, fastighetskoordinator. 

sidobild-kicki Kicki Björklund. Foto: Bostadsbolaget

I mars 2017 skickade Kicki Björklund ett personligt mejl till alla medarbetare där hon bad dem fundera över utrymmen de kände till, till exempel oanvända lokaler, tidigare tvättstugor, större fastighetsförråd, vindar och liknande, som kunde byggas om till lägenheter.

Efter uppmaningen dröjde det inte länge förrän tipsen började strömma in.

 I första hand kom tipsen från de som är ute och jobbar i fastigheterna. Förvaltare, fastighetsvärdar och lokalvårdare tillhör de grupperna som har mest detaljkoll på utrymmena, säger Niklas Nordell.

Han framhåller att många tyckte att det var roligt att kunna bidra med en viktig insats.

I första hand kom tipsen från de som är ute och jobbar i fastigheterna
Niklas Nordell

Niklas Nordell blev också den som fick i uppdrag att ta emot alla tips och göra en inventering.

Runt 200 tips kom in och det var en salig blandning mellan högt och lågt. Jag värderade vilka av dem som skulle kunna konverteras till bostäder. Vissa var möjliga, men skulle kosta alldeles för mycket. Därefter projekterade jag för byggloven och de första blev klara i slutet av 2017.

Hållbart att använda det som finns

Bland alla tips som har resulterat i nya lägenheter finns en stor mix mellan bland annat större förråd, vindar och tvättstugor.

sidobild_memoar1 På Memoargatan 10 får lägenheten fint ljusinsläpp. foto: Annelie Björling

I lokaler där det redan finns vatten och avlopp och ett värmesystem är det inte lika svårt, även om man måste följa dagens byggregler med nya krav på till exempel ljud, brand och tillgänglighet jämfört med den tid då fastigheterna byggdes. Men vi har också jobbat med lokaler där det inte har funnits någonting och de har vi fått kämpa mer med, säger Emelie Axelsson projektansvarig på avdelningen Fastighetsutveckling.

Hon tycker att det ur miljösynpunkt är viktigt att tillskapa i befintligt bestånd.

Det är bra att de befintliga byggnader som vi har används fullt ut
Emelie Axelsson

Det blir mycket klimatpåverkan att hela tiden tillskapa nya byggnader. Det är bra att de befintliga byggnader som vi har används fullt ut.

Hon menar att det unika med det här är själva omfattningen. Tidigare har Bostadsbolaget kanske gjort något projekt per år när man sett att det skulle kunna passa att göra om en lokal. 

Första inflyttning i december

De nya lägenheterna är i blandade storlekar, från studentlägenheter på 18 kvadratmeter upp till en sex-rummare på 150 kvadratmeter i Hammarkullen. I genomsnitt är det flest tvåor och treor på runt 55 - 65 kvadratmeter. Flera av lägenheterna ligger i markplan med egen ingång.

sidobild-kaserigatan I bottenplanet på Kåserigatan 3 görs en lokal om till en ny lägenhet på 2 rum och kök Foto: Annelie Björling

 

sidobild_kaseri2 Det är snart dags för inflyttning på Kåserigatan 3. Foto: Annelie Björling

 

sidobild_kaserigatan3 Den nya köksdelen är modern på Kåserigatan 3. Foto: Annelie Björling

Under 2019 färdigställs 52 lägenheter, bland annat 24 stycken i Majorna och nio i Brunnsbo, som just nu hyrs ut via Boplats och Bostadsbolagets interna omflyttningsplats.

Den första omgången med lägenheter är klar för inflyttning i slutet av året. Andra etapper med 70 lägenheter kommer att bli klara under 2020 och 2021. 

Fortsättning i mindre skala

Nu har vi ju rensat och blåst ut det mesta av vårt lager med outnyttjade lokaler, säger Niklas Nordell

Ändå fortsätter det att komma in en del tips från medarbetarna. Bostadsbolaget planerar att jobba vidare för att omvandla fler lokaler till bostäder, även om det blir i en betydligt lugnare takt. Det är därför viktigt att frågan hålls levande och att alla hjälps åt att påminna varandra. 

Hela tiden rör det sig i beståndet och vi behöver bestämma hur vi gör med lokaler som blir tomma eller är svåra att hyra ut. 

Både Niklas Nordell och Emelie Axelsson är mycket nöjda med konverteringarna och de vill gärna uppmuntra fler bostadsbolag att se över sina outnyttjade utrymmen.

FAKTA konverteringarna

Vad: Bostadsbolaget konverterar befintliga utrymmen till 130 nya lägenheter.

Memoargatan och Kåserigatan:

  • Memoargatan 10: En ny lägenhet 3 rum och kök på 70 kvadratmeter, tidigare fastighetsförråd.
  • Kåserigatan 3: En ny lägenhet 2 rum på 63 kvadratmeter, tidigare omklädning/fikarum.

Exempel på åtgärder:

  • Söka bygglov (ändring av användning)
  • Ny planlösning
  • Rivning, håltagning, asbestsanering
  • Anpassa ventilation och rördragning till planlösning
  • Återuppbyggnad
  • Brand-, ljud- och tillgänglighetsanpassningar.
Källa: Bostadsbolaget
FAKTA Bostadsbolaget

Göteborgs stads bostadsaktiebolag, Bostadsbolaget, grundades 1945 och är Göteborgs äldsta allmännyttiga bolag. I bostadsbeståndet finns drygt 24 000 lägenheter över hela Göteborg med runt 45 000 hyresgäster. I beståndet finns även trygghetsboenden och studentbostäder.

Bostadsbolaget är en del av Framtidenkoncernen som ägs av Göteborgs Stad. Koncernen har sju dotterbolag, bland andra Bostads AB Poseidon, Familjebostäder i Göteborg och Gårdstensbostäder.

Källa: Bostadsbolaget
Debatt i fokus
Mest lästa artiklar
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne
;