Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Eldsjälen som släckte bilbränderna

8 juni 2016
marie-werner-eldsjalen
Marie Werner, Bostads AB Poseidons distriktschef, har haft en avgörande roll i Backa Röds positiva utveckling. Foto: Bostads AB Poseidon
Lyssnande, lärande och vägledande. Det är ledord som fått Bostads AB Poseidons miljonprogramsområde Backa Röd på Hisingen i Göteborg att lyfta. Distriktschef Marie Werner är en eldsjäl som har stor del i att det bokstavligen inte längre brinner i knutarna.

Ingen vågade sig i närheten av gänget som regerade på Blendas gata. Natt efter natt terroriserade gänget de boende i lägenheterna runt omkring.

Året var 2009 och ambulanser kunde inte genomföra utryckningar utan att ha poliseskort. Och kom poliser till platsen för att skingra gänget blev de utsatta för stenkastning och bilar sattes i brand.

Förlamande otrygghet

Tänk dig att bo där, i lägenheten på nedre botten, precis vid vändplanen där allt utspelade sig. Tänk att vara småbarnsförälder och vyssja sina barn till sömns och höra ropen och stöket strax utanför sovrumsfönstret. Otryggheten förlamade området.

De boende stängde och låste sina dörrar, ingen vågade sig ut i onödan och ingen engagerade sig i att hålla snyggt runt husen. Allt förföll. Kundnöjdheten slog i botten.

18 lägenheter per vecka

Man skulle kunna tro att det dåliga ryktet hängde ihop med att det stora betongområdet var nedgånget. Bostadsområdet Backa Röd på Hisingen är allmännyttans största sammanhängande miljonprogram i Göteborg och det drogs med dåligt rykte.

De 1 600 elementbyggda lägenheterna uppfördes mellan 1969 och 1971 i en rasande takt om 18 lägenheter per vecka, något som satte nivån för kvaliteten och attraktiviteten. Men Marie Werner, distriktschef på Bostads AB Poseidon i Backa Röd knäckte till sist koden.

Rop på hjälp på cigarettpaket 

– Vi var tvungna att sätta stopp för ungdomsgänget. Men hur? Ingen vågade konfrontera dem. Göteborgs-Posten skrev återkommande artiklar härifrån och jag kan inte säga att mediabilden av området gjorde det lättare för oss. Förrän en dag då jag såg en bild som tidningens fotograf tagit av ett brev skrivet på ett cigarettpaket som låg på marken, berättar Marie Werner.

cigpaketet-sbild-i-text Brevet som förändrade vardagen för de boende i Backa Röd. Foto: Faksimil från Göteborgs-Posten 090821

På paketet stod det: ”Vi står här varje dag, Poseidon, Hyresgästföreningen, Polisen, Myndigheter ser oss stå här men gör inget åt saken. //.. Myndigheterna har sett oss växa upp på Blendas gata under 5-6 år… Det är klart vi tröttnat och blivit uttråkade och därför har det blivit så här…Vi vill ha ett jobb!!!!”

Började prata framtid

Marie Werner bestämde sig direkt. Det var där vändningen tog sin början.

– Jag sprang på en av killarna i gänget en dag och sa att jag tyckte vi borde prata framtid. Jag bad att han skulle ta med sig resten av kompisarna och träffa mig och några andra vuxna, så att vi kunde lösa det här problemet tillsammans. Vi bestämde klockan sex nästa onsdag i en fritidsgård i området. Det kändes som ett bra ställe att ses. En plats de flesta av dem var bekanta med. 

Marie kallade samman ett par andra från Poseidon, från stadsdelen, från fritidsverksamheten, fältassistenter och när onsdagen kom väntade de alla spänt på hur det skulle gå.

– Klockan blev 18, ingen kom. Men så efter en kvart ungefär dök en ensam kille upp, en ”springare”, som fick reka för de andra som inte vågade sig dit. Vi kunde i alla fall framföra att vi ville göra livet bättre i Backa Röd, för alla. Det slutade med att vi bestämde att göra ett nytt försök onsdagen därpå. Då kom hela gänget.

Dialog ger effekt

Att skriva såhär utförligt om detta i ett renoveringsreportage kan tyckas udda. Men om man ser vilka effekter det här samtalet hade och vart en ärligt och öppen dialog kan leda, så är det allt annat än konstigt. Särskilt när det gäller omfattande renoveringar och upprustningar av hela områden.

Efter samtalet startade Marie Werner ”Hopp om jobb” i samarbete med stadsdelen.  Flera av ungdomarna i området fick arbete genom Poseidon. Man började se det stökiga gänget som individer och inte som en grupp. Då var det enklare att hitta vägar framåt för var och en av dem.

"Mamma" är viktig

En annan viktig sak som framkom när man började prata var mammornas betydelse för de här ungdomarna. För många av dem var ”mamma” den enda fasta punkten och tryggheten i tillvaron. Att lyfta mammorna blev nästa steg mot ett bättre liv.

kvinnokraft "Backa Kvinnokraft" lyfter kvinnor och mammor i området. Foto: Bostads AB Poseidon

– Idag driver vi ”Backa Kvinnokraft”. För att skapa integration i samhället måste mammorna komma ut i området och i arbete, lära sig svenska, få sociala kontakter och på så sätt stärka sin självkänsla och bli en förebild för sina barn. Många av de tuffaste killarna har ”mamma” tatuerat på armen. Hon är viktig i det här arbetet, säger Marie Werner som själv blev något av en mammafigur i området genom sina insatser.

Omhändertagande attityd

Det går att berätta många solskenshistorier från Backa Röd från det att den fysiska upprustningen tog sin början för drygt tio år sedan.

Som att de många herrelösa katterna blivit omhändertagna och fått egna små hus, något Marie Werner vann ”Guldtassen 2014” för. Ett problem som faktiskt hade sitt ursprung i ett byggtekniskt dilemma eftersom katterna trivdes i de stora håligheter som bildats under husgrunderna i den sanka marken.

Inte bara en söt räddningsaktion, med andra ord, även om det speglar den generella omhändertagande attityd som numera kännetecknar Backa Röd.

Eller belysningssatsningen som gav Backa Röd en andraplacering i ”Ljuspriset 2007. Eller varför inte den nyanlagda skulptur- och växtparken ”Värdens park” som skänker dofter, blommande färgexplosioner, vackra stigar att strosa och ett kvittrande, surrande djurliv – och honung - åt de boende i området.

Goda relationer skapar lugn

– Hade vi enbart jobbat med den fysiska miljön så hade det varit bortkastade pengar, menar Marie Werner.

– Idag bemöter vi problem så snart de uppstår, inget får ligga och gro. Det allra mesta löser vi direkt. Vi har en öppen attityd som alla boende känner till vid det här laget. Den som vill oss något kan komma rakt in på områdeskontoret. Det är tack vare den grund vi la för sju år sedan. Vi byggde goda relationer som fick stöket att ebba ut. Det gäller än idag. Nu är allt lugnt här.

Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne