Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Lång väg tillbaka efter explosionen

13 november 2020
huvudbild_agatan
Den nyrenoverade fastigheten på Ådalagatan 1 och 3. Foto: Satu Knape
Den 7 juni 2019 skedde en mycket kraftig explosion i centrala Linköping. Mirakulöst nog dog ingen, men drygt tjugo personer skadades lindrigt. Dessutom fick nästan 200 lägenheter materiella skador.

Det var klockan 09.01 på fredagsmorgonen den sjunde juni som det första larmet inkom till SOS om en explosion mitt i centrala Linköping. Vid den kraftiga explosionen detonerade minst femton kilo sprängmedel. 

Fredrik Törnqvist, vd på det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden minns tillbaka:

– Det var en klämdag men jag var på jobbet. Jag drack kaffe och satt och pratade med vår trygghetschef Anders. Strax efter klockan nio fick han telefon och fick då reda på att det hade varit en explosion på Ådalagatan. Precis efteråt fick också jag en bild skickad till min telefon från en kollega som bor i det drabbade kvarteret.

Fredrik Törnqvist berättar att de drog igång krisorganisationen omgående. 

– De första dygnen hade vi 55 personer som var helt dedikerade till att jobba med Ådalagatan.

sidobild_fredrik-t Fredrik Törnqvist. Foto: Lasse Hejdenberg

De primära insatserna handlade bland annat om att upprätta en samlingsplats där berörda hyresgäster till exempel kunde få någon att prata med, vila, äta och dricka.

– Många hade rusat ut i panik utan att få med sig sina plånböcker, telefoner eller annat viktigt. Sen fick de ju inte komma tillbaka in. Polisen spärrade av området som klassades som brottsplats. Vi försökte hjälpa till så mycket som vi kunde för att lösa alla praktiska bekymmer. 

Han lyfter fram medarbetarnas insatser:

– Stångåstaden är ett bolag med fantastiskt engagerade och lösningsorienterade medarbetare. De flesta var med och hjälpte till på något sätt.

Hittade nya boenden

Fredrik Törnqvist berättar att det var mycket parallellt arbete med att kartlägga skador, hjälpa räddningstjänsten, men även att jobba med att hitta evakueringslösningar. Han menar att egentligen är det ingenting som fastighetsägare formellt är skyldiga att göra men för Stångåstaden var det ändå självklart att försöka göra allt för att lösa boendesituationen för de som drabbats.

– I början när det hände tog vi ju in väldigt många på hotell, men sen fick vi också börja jaga mer längre, omfattande evakueringslösningar. 

Andra fastighetsägare ringde också och erbjöd sig att hjälpa till med evakueringsbostäder. Även privatpersoner hörde av sig med olika förslag.

– När det sker sådana här extrema händelser vill människor hjälpa till.

Totalt drabbades 191 av Stångåstadens lägenheter i olika grad av explosionen på Ådalagatan. Vissa kunde återvända till sina lägenheter samma kväll men hyresgästerna i 131 lägenheter fick tillfälligt boende under olika långa perioder. 

69 lägenheter var evakuerade i mer än en vecka. 

Allra värst drabbades de boende på Ådalagatan 1 - 3. De fastigheterna, med totalt 37 lägenheter, krävde mycket omfattande renovering och reparationer. Fredrik Törnqvist beskriver det som total förödelse.

Varierande skador

Fredrik Törnqvist berättar att det var flera fastigheter som drabbades i varierande omfattning.

– På Ådalagatan 4 och Ådalagatan 6 gick varenda glasruta sönder i drygt 60 lägenheter.

Här var de lindrigaste skadorna och för att återställa handlade det främst om att sanera glaset och byta glasrutorna. Hyresgästerna kunde sedan flytta tillbaka till sina lägenheter efter två till fyra dagar.

På Ådalagatan 2 B som ligger mitt emot detonationsplatsen drabbades 32 lägenheter.

– Det huset fick ganska mycket skador. Inte bara glasrutorna gick sönder, utan hela fönster med karmar och allt. Det var en otrolig sprängkraft och inne i lägenheterna hade en del innerväggar flyttat sig. Hissen hoppade också ur hisschaktet.

Han berättar att sprängkraften även resulterade i att många balkonginglasningar rasade ner och gick sönder. Det tog några veckor att renovera och återställa huset innan hyresgästerna kunde flytta tillbaka. 

Värst drabbat blev Ådalagatan 1 och Ådalagatan 3 med 37 lägenheter.

– Det såg nästan utbombat ut och det tog oss över ett år att återställa.

sidobild_fredrik-renovering Fredrik Törnqvist under renoveringen utanför Ådalagatan 1 och 3. Foto: Stångåstaden

I slutet av sommaren 2019 kunde Stångåstaden, med hjälp av konsulter med olika teknisk expertis, påbörja den tekniska undersökningen av fastigheten på Ådalagatan 1 och 3. Undersökningen resulterade i en sammanställning av åtgärder som behövde göras. Bland annat var skadorna omfattande på tak och fasader. Balkonger blev förstörda.

– Det som frontade mot detonationsplatsen fick ju skador på stommen och vi fick byta värmesystem för det gamla blev förstört. Vi bytte så klart också en massa fönster. Sen var det många lägenheter som fick invändiga skador. Tio lägenheter behövde totalrenoveras.

Fredrik Törnqvist menar att det var en speciell renovering med tanke på det enorma intresset och bevakningen från media. 

Alla ville inte tillbaka

När renoveringen blev klar i början av oktober 2020, valde totalt elva hyresgäster att flytta tillbaka till Ådalagatan 1 och 3. Resterande 26 är nya hyresgäster som har flyttat in i fastigheten.

Fredrik Törnqvist menar att det var varierande orsaker till att vissa valde att inte flytta tillbaka. En del tyckte att det var jobbigt att vara evakuerade under en längre tid, andra fick ändrade levnadsförhållanden och några valde nya boenden på grund av det som hade hänt.

Avslutningsvis tycker han att det känns bra att renoveringen på Ådalagatan äntligen är klar. På så vis blir det naturligt att sätta punkt för det som har hänt och istället blicka framåt.

FAKTA Ådalagatan 1 och 3

Vad: renovering efter explosion

Var: Ådalagatan 1 och 3 i Linköping

Byggherre: Stångåstaden

Byggentreprenör: Teknikbyggarna i Linköping AB

Entreprenadform: totalentreprenad

De större genomförda renoveringarna:

 • Omläggning och förstärkning av taket.
 • Nybyggnad och förstärkning av delar av fasaden.
 • Förstärkning och återuppbyggnad av stommen (mot detonationsplatsen).
 • Återställning av balkonger.
 • Byte, lagning och justering av fönster.
 • Byte av hiss på Ådalagatan 1.
 • Helrenovering av tio lägenheter.
 • Nytt värmesystem.

Kostnad för skadorna: drygt 70 miljoner kronor (det mesta täcktes av fastighetsförsäkringen)

Källa: Stångåstaden
OM Stångåstaden
 • Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. 
 • Stångåstaden äger och förvaltar cirka 18 600 lägenheter, 4 200 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB.
 • Dessutom har Stångåstaden cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.
Källa: Stångåstaden
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne