Tabell 7:21b i BBR anger 40 dB som maximal ljudnivå LpAFmax för "utrymme för personlig hygien". Under not 2 står undantag enligt nedan. Numera är WC med dusch (WC/D) den vanligaste badrumsutformningen i flerbostadshus. Skall WC/D anses lyda under 40 dB kravet eller utgöra undantag? Frågan har aktualiserats av ljud från avloppsinstallationer ovan undertak i ett ombyggnadsprojekt.
2) Avsteg kan godtas i mindre utrymmen för personlig hygien som är avsedda att användas under kortare tid. Avsteg kan inte godtas i utrymmen för personlig hygien där avkopplingsfaktorn är väsentlig, exempelvis utrymmen med tillräcklig plats för badkar eller bastu.
Hej, en fråga gällande SFP och BBR.
Under 9:6 Effektiv elanvändning så nämns värden för SFP, som inte bör överstigas vid "dimensionerande luftflöde". Vidare kan man läsa att "För ventilationssystem med -->Varierande luftflöden<-- ..... kan högre SFP-Värden vara acceptabla.
Finns det några tvister kring detta eller hur tolkar ni detta? Nämner man någonstans vad man menar med "dimensionerande luftflöde"?
Ni har tidigare fått frågor om överluft och mer specifikt överluft i arbetslokaler. Min fråga gäller just detta. Allt som oftast görs ombyggnader och nybyggnationer med stora kontorslandskap och med stora pausutrymmen/personalmatsalar eller liknande.
Hur kan man se hur AFS rangordnar utrymmen som likvärdiga eller "smutsigare"?
I en tid när allt skall energieffektiviseras så är ju en logisk luftföring att man låter luften i ett kontorslandskap gå som överluft till och evakueras i paus/matutrymmet, med resonemanget att de personer som sitter i matsalen sannolikt inte samtidigt sitter i kontorslandskapet. Givetvis med tillägget 0,35 l/s, m2 för båda rummens yta med hänsyn till eventuella emissioner.
Frågan gäller såväl ombyggnad som nybyggnad.
Vid besiktning av en entreprenad omfattande ett aggregatbyte i ett flerfamiljshus fick fastighetsägaren (beställaren) nedslag på att ventilationssystemets brandskyddsmetod inte uppfyllde dagens krav. Befintliga brandskyddsmetoden bygger på 1:5-metoden som uppfyllde kraven på skydd mot brandgasspridning vid tidpunkt när huset byggdes. Denna entreprenaden omfattade enbart byte av ett FTX-aggregat varpå befintlig brandskyddslösning bibehållits. Det var besiktningsmannen själv som anmärkte på att brandskyddet inte uppfyllde dagens krav.
Fråga; Vad gäller vid ett aggregatbyte, kan fastighetsägaren bli ålagd att uppgradera brandskyddet till dagens norm?