Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Undvik byggfel med ny vägledning

14 december 2021
byggfel
Byggbranschen har stora problem med kostsamma kvalitetsbrister. Foto: Mostphotos
Slarv, fel och brister i byggsektorn orsakar stora kostnader. För att motverka detta har Boverket nu tagit fram en vägledning med råd och information till branschens aktörer.

Boverkets byggskaderapport har fått mycket uppmärksamhet sedan den kom 2018. Utredningen visade att fel, brister och skador i byggbranschen orsakar kostnader på över 100 miljarder kronor varje år.

Var fjärde krona som investeras i byggbranschen skapar därmed inget värde överhuvudtaget. Frågan är vad som kan göras åt problemet.

Stöd för branschen

Boverket hoppas att en del av svaren ska gå att hitta i en ny vägledning. Tanken är att branschens aktörer ska få ett stöd kring att tillsammans vända på den kostsamma utvecklingen.

Bland annat redovisar publikationen olika konsekvenser av byggfelen. Utöver det som kan beskrivas i kronor och ören handlar det om stora samhällsekonomiska kostnader och effekter på miljö och hälsa.

Kontroller och förändringsarbete

Framför allt redogör vägledningen för hur kontroller kan utföras och hur det går att bedriva relevant förändringsarbete. Till de viktigaste insatserna hör riskbedömningar.

Materialet från Boverket innehåller bland annat exempel på systematiska processer för att identifiera, analysera och agera på risker i ett projekt. Därutöver finns exempelvis information om riskbedömningar vid upprättande av kontrollplan enligt plan- och bygglagen, PBL.

Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne