Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Lagarna som trätt i kraft under sommaren

16 augusti 2021
Rikard Silverfur
Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna, hade velat se större förändringar kring initiativrätten och planbesked i kommunerna. Foto: Mostphotos/Fastighetsägarna
Under sommaren kom en lång rad lagändringar. Byggsektorn berörs på flera punkter. Rikard Silverfur, Fastighetsägarna, är skeptisk till en av de mer uppmärksammade förändringarna.
Medan de flesta varit på semester har det hänt en hel del i fråga om regler och bestämmelser. Som vanligt infördes nämligen en lång rad lagändringar kring halvårsskiftet – och flera av dem påverkar samhällsbyggnadsbranschen.

Bli abonnent

Vi ger dig daglig fördjupning inom områdena Anläggning, EL & Tele, Förvaltning, Husbyggnad, Renovering samt VVS.
Nyheter & analyser
Full tillgång till våra artiklar, reportage och analyser.
Expertsvar
Full tillgång till expertsvarsbanken samt möjligheten att ställa frågor till alla våra experter.
Bevakningar & Notifieringar
Bevakningar och notifieringar för alla våra områden och ämnen.
Välj en omfattning som passar dig eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
FOKUS
Ett
Fokusera din bevakning och få nyheter, analyser och expertsvar från ett valfritt område. 
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Välj ett område
Pris: 3 990 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar
BREDD
Alla
Bredda din bevakning och få full tillgång till nyheter, analyser och expertsvar från alla våra områden.
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Alla områden ingår
Pris: 5 990 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Öppet kl 8-17 idag

Fördjupningsmaterial
FAKTA Fler lagändringar
  • Skatten slopas för fler som producerar egen el: Fler aktörer som producerar egen el i exempelvis solanläggningar ska omfattas av undantaget från skattskyldighet. Detta sker genom att de så kallade effektgränserna höjs.
  • Ändrad initiativrätt för detaljplaneläggning: Vid positivt planbesked ska kommunen redovisa vilket planeringsunderlag som kan behövas vid detaljplaneläggning. Detta gör det lättare för planintressenten att ta fram underlag vilket kan snabba på planläggningen. 
  • Särskilt investeringsutrymme införs för att öka kapacitet i elnät: Lagen syftar till att skapa särskilda drivkrafter för elnätsföretag att göra investeringar som ökar kapaciteten i nätet. Den gäller nätföretag som har ett outnyttjat underskott i förhållande till intäktsramen för tillsynsperioden 2012–2015.
  • Åldersgränsen för att få flyga drönare sänks: Ändringen innebär att åldersgränsen sänks från 16 till 15 år för fjärrpiloter som flyger drönare inom kategorierna öppen och specifik, som de definieras enligt EU:s bestämmelser. 
  • Kontrollen över explosiva varor skärps: Den tidigare tillståndsprövningen blir nu mer omfattande och Polismyndighetens roll vid tillståndsgivningen förstärks.
  • Hyresstödet återinförs: För att mildra konsekvenserna av pandemin återinförs det statliga stödet när vissa lokalhyresgäster får rabatt på hyran för perioden januari–september 2021. 
Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne