Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Projektet som ska ge husgrund av trä

29 oktober 2020
trä
Det är trä för hela slanten i satsningen som nu drar igång i Dalarna. Foto: Mostphotos
Ett nytt forskningsprojekt i Dalarna ska ge "de mest klimatneutrala lösningarna till husbygge i modern tid". Planerna omfattar bland annat att bygga småhus med trägrund.

På en tomt i Borlänge planeras det just nu för ett helt koldioxidneutralt småhus. Bakom projektet står företagen Fiskarhedenvillan, Structor och Mondo med stöd från Region Dalarna.

Tanken är att främja teknikutveckling och kunskapsutbyte. Region Dalarna vill att satsningen ska hjälpa näringslivet att bidra till mer klimatsmarta produkter samtidigt som det skapar bättre konkurrens och levnadsmiljöer.

Helt utesluta betong

Bland annat finns målet att helt kunna utesluta betong och därför är siktet nu inställt på att bygga med husgrund av trä. Gunnar Jönsson, vd på Fiskarhedenvillan, är hoppfull.

– Jag vill att vi om tre år ska veta vilka material som har lägst belastning på klimatet, och därefter byta ut våra byggmaterial till dessa mer hållbara material. säger Gunnar Jönsson i ett pressmeddelande.

hallbarhet

Besök byggtjanst.se/bokhandel

Mest klimatneutrala lösningarna

Enligt honom är satsningen ett led i att göra företaget klimatneutralt fram till 2030. För att nå ditt vill han och de andra projektdeltagarna nu hitta de "de mest klimatneutrala lösningarna till husbygge i modern tid", skriver de i sin förklaring.

Omvärldsbevakning har berättat om satsningar på trägrund tidigare. Bland annat har forskningsinstitutet Rise och Chalmers undersökt husgrunder i massivträ som ska lagra koldioxid samtidigt som det medför en koldioxidbesparing i förhållande till en vanlig betongplatta.

Fördjupningsmaterial
Debatt i fokus
Mest lästa artiklar
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne
Fler nyheter
;