Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Fossilfri förskola byggs med återvunna rör

3 november 2020
förskolan hoppet
Gamla rör har blivit till nya när innovationsprojektet Hoppet byggs. Foto: Göteborgs stad och Rise
Förskolan Hoppet byggs fossilfritt i högsta möjliga grad. Projektet ska visa väg för all byggnation inom Göteborgs stad. Bland annat används nu återvunnen plast i förskolans kabelskyddsrör och dräneringsrör.

Strax efter sommaren var det byggstart för Hoppet i Göteborg. Förskolan ska i högsta möjliga grad vara fossilfri hela vägen från råvaruuttag till produktion och drift. Som en del av detta används rör av återvunnen plast.

Det är genom ett samarbete med forskningsinstitutet Rise och forskningsprojektet Repipe Demo som de klimatsmarta rören tagits fram. Projektet finansieras av forskningsprogrammet Re:Source och deltagande företag. 

En sluten process

Råvaran utgörs av uppsamlad plast från andra byggen samt industrispill som återvunnits i en sluten process. Slutprodukten uppfyller samma krav som sin konventionella motsvarighet.

På förskolan Hoppet används nu sammanlagt 250 meter kabelskyddsrör som tillverkats av återvunnen PVC – och 10 000 meter kabelskyddsrör och dräneringsrör av återvunnen polyeten. Resultatet uppges innebära stora besparingar av växthusgaser.

hallbarhet

Besök byggtjanst.se/bokhandel

Ett lyckat projekt

Anna Jansson är projektledare på Rise. Hon menar att det varit ett lyckat projekt och att det finns stora klimatvinster att göra för den som väljer att satsa på återvunnen plast i rören. 

anna jansson Anna Jansson. Foto: Rise

– Däremot blir det inte så mycket billigare eftersom det är en så pass omfattande hantering i processen, säger Anna Jansson till Omvärldsbevakning.

Hon berättar att det framförallt fungerat väldigt bra att återvinna rör som tillverkats i PVC. För polyeten är det främst industrispill som använts.

Ytterligare en variant

Utöver de återvunna produkterna finns ytterligare en variant med. Förra året lanserades nämligen en biobaserad typ av PVC som tillverkas med en helt fossilfri råvara och möjliggör besparingar av växthusgaser på över 90 procent.

Den klimatsmarta plasten finns nu i ungefär 350 meter markavloppsrör till Hoppet. Detta motsvarar ungefär hälften av förskolans totala behov.

Byggs som innovationsprojekt

Förskolan Hoppet beskrivs som ett innovationsprojekt. Byggnaden uppförs i trä och i stället för betong används Koljerngrund av så kallat foamglas.

Bygget beräknas pågå fram till slutet av 2021. Tanken är att de erfarenheter som görs ska bli ett slags vägvisare för all framtida byggnation inom Göteborgs stad.

Fördjupningsmaterial
FAKTA Stora mängder spill
  • I Sverige produceras ungefär 100 000 ton rör per år
  • Ungefär 5 000 ton av detta blir till installationsspill
  • Om allt detta materialåtervinns kan man spara 10 000 ton koldioxidekvivalenter per år
Källa: Rise
Debatt i fokus
Mest lästa artiklar
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne
Fler nyheter
;