Miljontals tegelstenar ska återbrukas varje år

Omvärldsbevakning har tidigare berättat om Brukspecialisten. Företaget arbetar sedan en tid med att få fart på marknaden för återbrukat tegel – och nu tas ett stort kliv. Bolaget står just nu i startgroparna för att etablera Sveriges första storskaliga återbruksproduktion av fasadtegel.
Anläggningens adress är än så länge hemlig. Klart är dock att det blir i Halland och om allt går enligt plan drar produktionen igång i full drift till hösten, berättar Jacob Steen, VD på Brukspecialisten.

– Det här är en jättestor satsning för oss. Vi håller just nu på att planera för en produktionslina med bemanning för att kunna ta hand om de volymer det förhoppningsvis kan bli. Vi tar gärna emot tegel från rivningar redan nu, säger Jacob Steen till Omvärldsbevakning.
Kontroller av teglet
Han berättar att produktionens första steg är kontroller av teglet. Företaget klassificerar och kvalitetssäkrar stenarna för att fastställa att de klarar transport och hantering genom hela produktionen.
Främst handlar det om att materialet ska ha en tryckhållfasthet som står pall för rivningen såväl som återbruksprocessen där sten och bruk separeras. Stenarna som kommer ut på marknaden igen måste vara enligt gällande CE- och Eurocode-normer samt ha de frostgodkännanden som krävs.
Murbruket är avgörande
Även murbruket som använts är avgörande. Mycket av dagens bruk har en för hög andel cement i förhållande till tryckhållfastheten på tegelstenen. Detta medför att vidhäftningen mellan bruk och sten blir så hög att det är svårt att separera murbruket från tegelstenen.
När både tegel och bruk kvalitetssäkrats transporteras alltihop till den nya anläggningen. Där används en maskinpark och olika tekniker som beroende på kvalitet i tegelsten och murbruk kan rensa bort bruket från stenarna.
Parallellt görs kontunerliga kontroller. Sedan packas teglet om och skickas iväg för användning i nya fasader i projekt byggarbetsplatser.
Inte större kostnader
Tanken är att den som lämnar ifrån sig rivet tegel aldrig ska få större kostnader för detta än om materialet i stället slängts på tippen.
– Dels riktar vi oss till de många aktörer som river en byggnad och vill kunna bygga något nytt med samma fasadtegel, dels riktar vi oss till beställare som är måna om att deras rivningsmassor faktiskt kommer till användning.
Företaget räknar med en kapacitet på ett par miljoner återbrukade tegelstenar varje år. Går allt bra är förhoppningen att kunna utöka produktionen och eventuellt även öppna ytterligare en anläggning.
- Idag lyfts Danmark ofta fram som föregångare inom återbrukat tegel med en etablerad och storskalig återbruksindustri.
- Enligt en av landets miljömyndigheter minskas utsläppen av koldioxid med ett ton om man återbrukar 2000 gamla tegelstenar i stället för att använda nya i motsvarande mängd.
- Brukspecialisten bedömer att upp till 20 procent av nyproduktionsmarknaden kan ersättas med återbrukat tegel.