Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

TV: Här blev flaskor och träspill till byggmaterial

9 januari 2020

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

Epic
Kontorsfastigheten i Epic har kommit till med hjälp av cirkulära flöden. Foto: Viktor Ginner
Epic i Malmö är en helt ny byggnad – men med nygamla byggmaterial. I cirkulära flöden har huset färdigställts med hjälp av rivningsmaterial, uttjänta fönsterkarmar och nästan 80 000 PET-flaskor.

Bygg- och anläggninssektorn genererar ungefär 10 miljoner ton avfall varje år. De potentiella klimatbesparingarna i återbruk är därför enorma, vilket Skanska tagit fasta på i kontorsfastigheten Epic i Malmö.

Husets atrium har väggar som täckts med en panel av gamla fönsterramar som annars skulle gått till tippen. Golvet är tillverkat av tegelspill och betongkross. För att få en behaglig akustik i atriet är väggarna klädda med en fiberduk som tagits fram med hjälp av nästan 80 000 nermalda petflaskor. 

Klimatbesparingen för atriet är ungefär 100 ton koldioxid. I kommande projekt räknar man även med att de cirkulära flödena ska kunna ge tydliga ekonomiska förtjänster.

Fördjupningsmaterial
Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne