Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Här är årsskiftets nya lagar

14 januari 2020
barnkonventionen
Bland flera nya lagar finns införandet av Förenta nationernas barnkonvention som en del av svensk lagstiftning, vilket sannolikt ger betydande avtryck för samhällsbyggnadssektorn. Foto: Mostphotos/montage
Flera nya och ändrade lagar har trätt i kraft efter årsskiftet. Bland annat ges barnkonventionen sedan 1 januari ställning som svensk lag. För samhällsbyggnadssektorn får detta konsekvenser.
Ett år har passerat och ett annat har precis börjat – och som vanligt innebär årsskiftet att det hänt en hel del i svensk lagstiftning. Inte minst finns ändringar som påverkar byggbranschen.

Bli abonnent

Vi ger dig daglig fördjupning inom områdena Anläggning, EL & Tele, Förvaltning, Husbyggnad, Renovering samt VVS.
Nyheter & analyser
Full tillgång till våra artiklar, reportage och analyser.
Expertsvar
Full tillgång till expertsvarsbanken samt möjligheten att ställa frågor till alla våra experter.
Bevakningar & Notifieringar
Bevakningar och notifieringar för alla våra områden och ämnen.
Välj en omfattning som passar dig eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
FOKUS
Ett
Fokusera din bevakning och få nyheter, analyser och expertsvar från ett valfritt område. 
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Välj ett område
Pris: 3 990 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar
BREDD
Alla
Bredda din bevakning och få full tillgång till nyheter, analyser och expertsvar från alla våra områden.
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Alla områden ingår
Pris: 5 990 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Kundservice stängt idag

FAKTA Åtta av årets nya lagar
  1. Ändrade krav på energimätning i byggnader: Innebär begränsade krav på installation av system för individuell mätning och debitering, IMD, av värme och varmvatten – förordningen trädde i kraft redan 1 december 2019 men krav på installation av IMD börjar gälla först i juli 2021.
  2. Investeringsstödet för energilagring förlängs: Möjligheten till bidrag för lagring av egenproducerad el kan beviljas under lika lång tid som stödet enligt förordningen om statligt stöd till solceller.
  3. Skatten på drivmedel sänks: För att motverka ökade pumppriser på bensin och diesel, som kan uppstå när inblandning av biodrivmedel ökar, sänks energiskatten och koldioxidskatten på dessa drivmedel.
  4. Landsting blir regioner: Den tidigare beteckningen landsting byts ut mot region, vilket får till följd att ett stort antal andra lagar och förordningar också ändras.
  5. Anställningsskyddet förlängs: Arbetstagare ges rätt att ha kvar anställning till 68 år varpå arbetsgivaren kan göra en uppsägning utan saklig grund.
  6. Barnkonventionen blir svensk lag: Förenta nationernas konvention om barns rättigheter inkorporeras i svensk lagstiftning.
  7. Elektronisk betalning krävs för rot- och rutavdrag: För att ta del av rot- och rutavdrag införs krav på att utfört arbete betalas elektroniskt, vilket ska minska risken för felaktiga utbetalningar och underlätta Skatteverkets betalningar.
  8. Bostadsort bestämmer asylsökandes ersättning: Riksdagen beslutade i december att anta regeringens lagförslag om att asylsökande som flyttar till och bor i eget boende i vissa områden med socioekonomiska utmaningar som huvudregel inte ska ha rätt till dagersättning.
Källa: Regeringskansliet
Fördjupningsmaterial
Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne