Bostadsforskare vill se över norm om trångboddhet
16 december 2020
2020-12-16 09:00:11

Trångboddheten minskade under ett antal år, men sedan har detta vänt och ojämlikheten har ökat, menar bostadsforskarna. Foto: Mostphotos och Tobias Sterner
I en ny rapport lyfter bostadsforskare fram att boendet blivit mer ojämlikt under corona-pandemin. De vill därför se över normen om trångboddhet.
Delegationen mot segregation har gett forskare och myndighetsföreträdare i uppdrag att ge sitt perspektiv på relationen mellan segregation och corona-pandemin. Ett resultat är rapporten ”Ökad ojämlikhet i boendet i spåren av coronapandemin” skriven av bostadsforskarna Martin Grander och Tapio Salonen vid Malmö universitet.
FAKTA
Forskarnas förslag:
Bostadsforskarna har flera förslag för att minska segregationen i boendet:
- Reformera bostadsbidraget – anpassa bostadsbidraget till boendekostnader, villkor och utsatta målgrupper.
- Se över trångboddhetsnormen – den nuvarande oklara situationen kring vad som ska räknas som en minsta godtagbar boendenorm leder till oklarheter och godtycke.
- Underlätta etablering in på boendemarknaden – bostadsbrist och striktare regler för att få en bostad har gjort det svårt för framför allt unga och nyanlända.
- Värna den billiga hyresrätten – nyproduktion är dyrt och lägenheter som ökar i hyra på grund av ”överrenovering” försvinner oåterkalleligt från lågprissegmentet.
- Återupprätta neutraliteten mellan upplåtelseformerna – de som äger sitt boende gynnas genom olika avdrag och avvecklad fastighetsskatt.
Källa: Martin Grander och Tapio Salonen vid Malmö universitet.