Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Skapat skydd mot corona av installationsmaterial

15 april 2020
hack-the-crisis-1
Franz Rücker har prisats för sitt skyddsvisir som han skapat av en bit mjukt cellgummi, flexrör, tejp och ett overhead-ark. Foto: Franz Rücker
Bristen på skyddsutrustning inom vården är akut. Överläkaren Franz Rücker har tagit fram ett visir av material som elektriker och isoleringsrörmontörer har tillgång till.

Det var efter att en isoleringsrörmontör hade lämnat en bit mjukt cellgummi som isolerar varmvattenledningar i Franz Rückers källare som Franz kom på lösningen att snabbt producera mängder av visir mot coronasmittan 

I cellgummit stoppade Franz Rücker en bit flexrör som elektriker använder och med tejp satte han fast ett genomskinligt overhead-ark.

I förra veckan skickade han in lösningen till regeringens innovationstävling "Hack the crisis", och vann klassen "Save lives".

– Poängen är att alla kan tillverka visiret själva, på alla orter där det finns en rörmokare och en elektriker. En person kan enkelt tillverka 500 visir om dagen till en kostnad av 25 kronor styck, säger läkaren och uppfinnaren Franz Rücker till Installatörsföretagen.

Visiret har fått godkänt av smittskyddsläkaren på Visby lasarett. Nästa steg är ett möte med regeringens experter för att få igång produktionen, skriver Installatörsföretagen. 

Fördjupningsmaterial
Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne