Fjärrvärme och fjärrkyla ska optimeras
28 april 2020
2020-04-28 11:00:10

Fjärrvärmenäten kan styras utifrån svängningar mellan elbehov och elproduktion från väderberoende kraftproduktion, som exempelvis vind och sol. Foto: Louise Rosén
Forskare vid Luleå tekniska universitet ska ta fram en metod för att nyttja flexibilitet i fjärrvärme- och fjärrkylasystem. Något som ska effektivisera systemen och bidra till en mer hållbar utveckling.
Om de globala och nationella klimatmålen ska nås måste dagens energisystem ställas om och resurserna användas mer effektivt. Det menar forskarna i projektet Flexi-Sync.
FAKTA
Om projektet
Projektet Flexi-Sync, Flexible energy system integration using concept development, demonstration and replication, består av 16 parter från fyra länder: Sverige, Österrike, Tyskland och Spanien.
Projektet har en omsättning på 4.2 miljoner euro och ska pågå till oktober 2022. Projektet koordineras av Svenska miljöinstitutet, IVL.
Projektet kommer ha demonstrationsanläggningar på flera håll runt om i Europa. I Sverige ska de finnas i Borås, Eskilstuna och Mölndal. Därutöver finns en på Mallorca i Spanien, en i Maaria Laach i Österrike och ytterligare en i Berlin, Tyskland.
Källa: LTU