Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Hyresgästföreningen har samlat 4500 volontärer

17 april 2020
hyresgastforeningen
Hyresgästföreningen mobiliserar hyresgäster i hela landet som vill hjälpa riskgrupper, äldre och andra som nu uppmanas hålla sig hemma. Foto: Mostphotos
För att stödja äldre och utsatta boende har Hyresgästföreningen samlat 4 500 volontärer landet över. Initiativet heter Goda grannar.

Många hyresgäster är redo att hjälpa utsatta grupper genom coronakrisen, visar Hyresgästföreningens initiativ Goda grannar.

Anställda och förtroendevalda i Hyresgästföreningen har ringt över 25 000 telefonsamtal och fram till nu samlat ihop 4 500 volontärer. Nu pågår arbetet med att koppla ihop dessa med utsatta grupper, framförallt äldre personer över 70 år, vilka Folkhälsomyndigheten pekat ut som en riskgrupp.

Bryta ofrivillig isolering

Eftersom de inte får gå ut kan de behöva hjälp med att till exempel handla, hämta paket eller gå andra ärenden. Men förhoppningen är också att initiativet ska kunna ge någon slags social samvaro och bryta en ofrivillig isolering. Här är det bara fantasin som sätter gränsen för vad det kan innebära, skriver förbundschefen Jonas Nygren om satsningen.

Trångboddhet en utmaning

Hyresgästföreningen skriver att hyresgäster verkar vara en särskilt utsatt grupp i coronakrisen. I vissa områden står hyreshusen tätt och trångboddheten är stor. Siffror från region Stockholm visar att stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista är hårdast drabbade i kommunen. 

Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne