Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
erik-berntsen-2
DEBATT
Erik Berntsen | Affärsutvecklare och projektledare på Vattenfall Network Solution

Miljömedvetenhet och lönsamhet går hand i hand

11 oktober 2019

Hur ska vi kunna möta kravet från våra kunder på en fossilfri framtid utan att göra avkall på tillgänglighet, säkerhet eller ekonomi? Det är frågor som vi inom energibranschen brottas med dagligen.

Ett tydligt uppdrag för oss på Vattenfall är hur utbyggnad av infrastruktur som per definition är långsam och strategisk ska kunna möta snabba förändringar i kundkrav och beteenden.

Vi står mitt i ett paradigmskifte i svenskt och internationellt näringsliv. Det finns inte längre någon motsättning mellan miljömedvetenhet och lönsamhet. Istället ska framtidens ledande företag leva upp till kraven på ansvarstagande, delaktighet och långsiktighet.

Vi i Sverige har traditionellt byggt vår infrastruktur för att vara beredda på det värsta. Vägar byggs för rusningstrafik, elnät för maximal användning och värmesystem för årets kallaste dag. Dyrt men robust.

Sverige har i grunden ett elnät i absolut världsklass och hållbarhet handlar för mig om att på bästa sätt utveckla, underhålla och utnyttja den infrastruktur som redan finns för att möta kundernas behov.

Hur når vi då flexibilitet och optimal infrastruktur?  

Svaret består enligt mig av följande tre delar:

  • Ny teknik som med bättre övervakning, mätning och styrning kan utnyttja anläggningar och infrastruktur bättre. 
  • Flexibilitet hos oss användare (både personer och företag) så att vi anpassar vårt användande efter tillgänglighet.
  • Initiativ från myndigheter som påskyndar och förenklar vår omställning och ger oss incitament för att faktiskt erbjuda flexibilitet och smarta lösningar.
Vägar byggs för rusningstrafik, elnät för maximal användning och värmesystem för årets kallaste dag. Dyrt men robust.
Erik Berntsen, Vattenfall Network Solution

Vi på Network Solutions, som är en del av Vattenfall, jobbar tillsammans med interna och externa partners för att utveckla och ta fram produkter och lösningar, vi kallar det ”Power as a Service”. Det kan vara allt från mobila energikällor och anläggningar för att erbjuda snabba och optimala lösningar just där och när de behövs till affärsmodeller som passar nya beteenden.

Det kan också vara produkter eller elektrifiering av båtar, bilar och hela transportsektorer för att minska vårt gemensamma klimatavtryck samt elektrifiering av hamnar, byggplatser och industrier för att vara hållbara och konkurrenskraftiga även i framtiden.

Resan mot en fossilfri och hållbar framtid har redan startat. Kunskapen och produkterna finns nu redo för att hjälpa till i Er resa.

OM Erik Berntsen

Affärsutvecklare och projektledare på Vattenfall Network Solution med mångårig erfarenhet från både nationella och internationella projekt inom strömförsörjning och elnätsutveckling.

Fler nyheter
Debatt i fokus