Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Jämställdhetspris delas ut vid Årets Bygge

5 mars 2019
Vd Sveriges Byggindustrier och två av initiativtagarna till det nya priset Jämställdhetsbygget
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier och två av initiativtagarna till Jämställdhetsbygget: Ina Djurestål och Pauline Djurson Runfors. Foto: Byggindustrin
Sveriges Byggindustriers pris Jämställdhetsbygget delas ut vid galan Årets Bygge. Priset ska inspirera aktörer inom byggbranschen att aktivt arbeta förökad jämställdhet.

Det var totalt 19 jämställdhetsinitiativ som nominerats till priset. Nu är tre finalister utvalda.

Många bra bidrag

– Vi har fått in många bra nomineringar från både stora och små medlemsföretag och andra aktörer, så juryn fick en svår uppgift i att välja ut de tre finalisterna. Under året kommer vi uppmärksamma samtliga bidrag, då alla är inspirerande exempel på hur vi kan arbeta för en mer jämställd byggbransch, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

De tre finalisterna

Det är Snickarpodden, Uppsalahem och Golvkedjan som ska slåss om priset.

JM:s Snickarpodd består av kvinnliga snickarlärlingar som berättar om sina erfarenheter under lärlingstiden på JM. Programledarna har gett en välkomnande bild av byggbranschen men har samtidigt slagit hål på fördomar, påpekat fel och uppmanat kvinnor att söka sig till branschen. Kanalen är ett sätt att locka fler kvinnor till byggbranschen.

Uppsalahem arbetar internt och externt med jämställdhet som en naturlig del i hela företaget. I alla upphandlingar bifogar de en checklista över vilka jämställdhetskrav som deras leverantörer förväntas uppfylla. Uppsalahems vision är att de ska bli Sveriges mest jämställda bostadsbolag.

Golvkedjan driver ett hållbarhetsarbete för en mer jämställd golvbransch. De ger en ny bild på vilka som passar som golvläggare. De arbetar med jämställdhetsfrågan i sina processer och har en tiopunktslista med exempel på vad och hur de gjort under 2018.

Nytt pris

Ina Djurestål, produktionsingenjör på Skanska, är en av initiativtagarna till Jämställdhetsbygget och berättar för Byggindustrin att priset är själva utmärkelsen och att det kommer att bli ett årligt återkommande pris på Årets Bygge-galan.

– Jag vill att företagen ska tävla om att bli bäst på jämställdhet. På det sättet manar vi fram fler kraftfulla initiativ som leder till en mer attraktiv byggbransch. Förhoppningsvis ger det också en positiv spiral som ruckar på bilden av en mansdominerad sektor och får fler kvinnor att söka sig hit, säger Ina Djurestål.

Hon fick tanken om ett pris som visar förändringen som pågår och lyfter fram positiva satsningar som stärker jämställdheten i byggbranschen. I ett nätverk för unga kvinnliga opinionsbildare kom Ina Djurestål i kontakt med tre andra kvinnor som alla var engagerade i jämställdhet och ville vara med och driva fram priset. De vände sig till Sveriges Byggindustrier som var positiva till tanken på priset och nu står bakom det.

– Jämställdhetsbygget är ett viktigt pris som byggbranschen tidigare har saknat. Vi behöver attrahera både kvinnor och män. Därför är det viktigt att synliggöra satsningar som aktivt bidrar till en mer jämställd bransch, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

OM Jämställdhetsbyggets jury

Jämställdhetsbyggets jury består av:

  • Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier
  • Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
  • Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna
  • Pernilla Alexandersson, jämställdhetsexpert och vd Add Gender.
Källa: Byggindustrin
Fördjupningsmaterial
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter
;