Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Fördelarskåpen läcker visar nya tester

14 juni 2019
Fördelarskåp
Fyra olika fördelarskåp har läckagetestats. Foto: Länsförsäkringar
Rörkopplingarna i en fastighet samlas allt oftare i fördelarskåp för att minska riskerna för vattenskador. Nu visar en ny undersökning att skåpen riskerar att läcka trots att monteringsanvisningarna följs.

Fördelarskåpen måste vara vattentäta annars faller idén med dem. VVS-företag och besiktningsmän vittnar dock om att det är krångligt att montera skåpen och det är svårt att få dem täta.

Testinstitutet Rise Kimab har därför i ett samarbete med Länsförsäkringars forskningsfond och Säker Vatten testat fördelarskåp från fyra olika leverantörer, där syftet var att få fram bristerna så att man gemensamt kan förbättra produkterna.

Representanter från alla fyra tillverkare var med vid montaget för att säkerställa att allt utfördes enligt deras anvisningar.

Det är viktigt att frågan lyfts och att branschen vågar fundera över om det finns ett bättre sätt att placera kopplingarna.
Johan Pettersson, Länsförsäkringar

Resultatet av undersökningen bekräftar branschens bild, att det finns en uppenbar risk att fördelarskåpen inte är täta vid rörgenomföringar som är placerade på fördelarskåpens botten.

– När man drar upp rören genom skåpbotten och tätningarna inte håller tätt blir konsekvensen av ett eventuellt läckage jättestor. Skulle man istället dra in rören ovanifrån eller från sidan och tätningarna inte håller tätt blir konsekvensen av ett läckage minimal, säger Johan Pettersson, en av Länsförsäkringars vattenskadespecialister och initiativtagare till testet.

Stora värden kan förstöras

Johan Pettersson Johan Pettersson. Foto: Dalarnas Försäkringsbolag

Enligt Johan Pettersson är det de senaste fem tio åren som användningen av fördelarskåp har ökat markant. De har ännu inte sett många skador av det, men de tror att det här kanske kommer att bli ett problem och därför har de tagit tag i frågan nu.

– Det är viktigt att frågan lyfts och att branschen vågar fundera över om det finns ett bättre sätt att placera kopplingarna.

Enligt Johan Pettersson är det stora värden som kan förstöras eftersom fördelarskåpen oftast byggs in mellan kök och badrum eller tvättstuga. Det kan handla om en halv miljon kronor att laga skadorna. Dessutom blir det krångligt för de som bor i huset då de kan bli utan viktiga utrymmen i flera månader.

Samverkar för en förbättring

Nu ska VVS fabrikanterna tillsammans med Säker Vatten, utifrån kunskapen från undersökningen, samverka om utveckling och förbättring av rörsystem och fördelarskåp.

Fredrik Runius Fredrik Runius. Foto: Peter Knutson

– Testerna visade att det är svårt att montera rören genom skåpbotten. Risken för läckage i genomföringar är uppenbar. Testet utfördes dessutom i labbmiljö så hur är det då i verkligheten, när montaget ska göras i minusgrader eller regn? säger Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten.

– Vi måste kunna ha fler möjligheter att ansluta ett fördelarskåp på, botten, sida eller från toppen. Rörgenomföringarna i skåpbotten borde sitta bättre och provas i fabrik innan det levereras.

FAKTA Tre tips

Johan ger följande tips till de som har fördelarskåp:

  • Öppna skåpet regelbundet och titta hur det ser ut.
  • Sätt in ett fuktlarm så att du tidigt upptäcker eventuell läcka.
  • Installera en vattenfelsbrytare som stänger av vattnet om det börjar läcka.
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne
Fler nyheter
;