Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Nomineringar till Kasper Salin-priset klara

11 februari 2019
salin_nomineringar_webb
De nominerade byggnaderna är Malmö Saluhall, 79&Park, Hamra Ateljébostad och Nya Nationalmuseum. Foto: Sveriges Arkitekter
Det har blivit dags att utse årets mottagare av Kasper Salin-priset. Nu har de fyra nomineringarna presenterats. Vinnaren koras på Arkitekturgalan den 19 mars.

Sveriges Arkitekter har offentliggjort nomineringarna inför utdelningen av Kasper Salin-priset 2018. Fyra projekt tävlar om den prestigefulla utmärkelsen.

För första gången någonsin är ett stort restaureringsprojekt nominerat. Det är Nya Nationalmuseum i Stockholm som med sina om- och tillbyggnader nu kan få priset. Projektet har pågått i fem år.

Juryn skriver i sin presentation att Nationalmuseum ger ett lågmält och samtidigt kraftfullt uttryck av sin tid. Sinnrika lösningar skapar funktion och dekorativ kvalitet till byggnaden, enligt motiveringen.

Bostäder bland nomineringarna

Bostadskvarteret 79&Park är ett annat av de nominerade projekten. I motiveringen beskrivs bland annat hur byggnaden tillsammans med förskola, butiker och gröna kvaliteter formar ett arkitektoniskt landmärke på Gärdet i Stockholm.

Sammanlagt finns 164 bostäder i kvarteret. Juryn anser att projektet ger ett småskaligt intryck trots sin storlek samt att byggnaden inspirerar och utmanar det konventionella byggandet.

Byggnad i hamnkvarter

Tredje projektet som tävlar om Kasper Salin-priset den här gången är Malmö Saluhall. Byggnaden ligger i stadens äldre hamnkvarter.

Det är ett övergivet godsmagasin från 1800-talet som förvandlats till en plats för handel och socialt liv. Genom sin utformning lyfter och förädlar saluhallen befintliga kvaliteter på platsen, menar juryn. Malmö Saluhall har tidigare varit nominerat även till Årets Bygge som Svensk Byggtjänst är med och arrangerar.

Hus för mångfald

Slutligen finns Hamra Ateljébostad med bland nomineringarna. Huset ligger på södra Gotland och ska gå att bo i likväl som att användas för publika arrangemang. Nomineringen motiveras bland annat med att arkitekturen "skapar en mångfald av rumsliga kvaliteter såväl inomhus som utomhus".

Den 19 mars avgörs vilket av projekten som får priset. Då presenteras vinnaren under Arkitekturgalan som hålls på Konserthuset i Stockholm. Utmärkelsen instiftades 1962 med en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin och ska tilldelas ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet.

FAKTA Arkitekterna bakom projekten
  • Hamra Ateljébostad: Anna Chavepayre, Collectif encore.
  • Malmö Saluhall: Wingårdhs, arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh, arkitekt SAR/MSA Joakim Lyth, arkitekt SAR/MSA Maria Lyth.
  • Nya Nationalmuseum: Wingårdhs & Wikerstål arkitekter, arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh och Erik Wikerstål, Tengbom arkitekter, Josefin Larsson, Wingårdhs.
  • 79&Park: Bjarke Ingels, Finn Nørkjaer, Jakob Lange och Per Bo Madsen.
Källa: Sveriges Arkitekter
Fördjupningsmaterial
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter
;