Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Första Svanenmärkta studentbostäderna

27 februari 2019
parasollet
Studentboendet Parasollet i Brunnshög strax före inflyttning. Foto: Kristina Strand Larsson, Lunds kommun.
De första Svanenmärkta studentbostäderna i Sverige hittar vi i Brunnshög i Lund. Det är 120 lägenheter i projektet Parasollen 1 som blev klara för inflyttning lagom till terminsstarten i januari i år.

– Genom att syna varje del av vår produktionsprocess i sömmarna och vara hållbara i varje led, kan vi nu presentera Sveriges första Svanenmärkta studentbostäder, säger Johan Knaust, VD på K2A, i ett pressmeddelande.

Brunnshög en levande stadsdel

Studentbostäderna i trä som är byggda av K2A:s dotterbolag Svenska Studenthus har flera olika innovativa lösningar som e-handelsboxar och elbilspool som laddas via solceller på taket. Den nya spårvägen kommer att finnas precis bredvid huset och med den tar man sig från Brunnshög till centrala Lund.

Uppemot 40 000 människor kommer att bo och arbeta här när stadsdelen är utbyggd och klar. I Brunnshög samlas flera olika kulturupplevelser. Längs stadsdelens huvudstråk, Brunnshögsgatan planeras en spårvägssträckning, där är det tänkt att även ett större handelskvarter och annan service ska etableras­ – nära till såväl spårvägens hållplatser som Brunnshögs cykel- och gångstråk. Etableringarna kommer att gynna både Brunnshögsbor och närboende.

Yteffektiva lägenheter

De 120 studentbostäderna är yteffektiva lägenheter om 19 - 21 kvadratmeter med eget kök, badrum där tvättmaskin finns installerad och balkong.

I anslutning till bostäderna är så kallade e-handelsboxar installerade. Handelsboxarna kommer att underlätta leveranser av varor beställda via e-handel eftersom den boende kan hämta och returnera beställda varor i direkt anslutning till den egna bostaden.

De boende studenterna får även tillgång till en elbilspool, där elbilarna laddas med el som produceras i ett integrerat system med solceller monterade på byggnadens tak. Det finns också ett café i studenthuset Parasollet 1.

– Vi har noga lyssnat på våra kunder och skapat yteffektiva lösningar som möter deras önskemål om smarta vardagslösningar, trivsel och hållbarhet, säger Johan Knaust.

OM Svanenmärkning

Svanenmärkningen innebär att byggnaden har granskats ur ett livscykelperspektiv samt att det tagits ett helhetsgrepp på byggprocessen, byggnaden och hur den används och förvaltas.
Lägenheterna byggs i trä i egen fabrik och monteras sedan på plats. Det trä som används kommer från hållbart skogsbruk och samtliga byggmaterial har granskats för att leva upp till Svanens krav.

Källa: K2A
OM K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. Bolagets marknader är Stockholm, Mälardalen och ett antal universitets- och högskoleorter i övriga Sverige.
Fastighets- och projektportföljen, inklusive markanvisningar, uppgår till cirka 5 100 bostäder, varav cirka 2 850 studentbostäder och cirka 2 050 hyresbostäder. K2A:s studentbostäder marknadsförs via dotterbolaget Svenska Studenthus. 

Källa: K2A
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter
;