Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Energiklassning för byggbodar på gång

26 februari 2019
byggbodar_webb
Med ett enkelt verktyg kan det bli möjligt att värdera och ställa krav på energisnåla byggbodar. Foto: Mostphotos
Byggbodar är ofta stora energitjuvar. Men det kan bli ändring på det. Nu undersöks möjligheten att utforma ett system för energiklassning av bodarna, rapporterar tidningen Byggindustrin.

Många av landets byggbodar läcker mycket energi. Enligt flera studier har de sämsta bodarna en energiprestanda på ungefär 380 kilowattimmar per kvadratmeter och år. I modernare varianter är den siffran nere på hälften.

Tanken är nu att skapa ett system för energiklassning av bodarna, skriver tidningen Byggindustrin. Bakgrunden är bland annat att det idag finns ett ökat fokus på energiförbrukning i byggproduktionsfasen. Systemet skulle exempelvis kunna användas i upphandlingar.

Förstudie har presenterats

Bakom projektet med energiklassningen står Peab, Lambertsson, Sveriges Byggindustrier, Cramo, JM, NCC och Skanska. Nyligen presenterades en förstudie.

– Olika uthyrare har idag sina egna klassificeringar. De använder sig av olika begrepp så som A-klass, lågenergibod, miljöbod med mera. Det blir naturligtvis svårt att jämföra bodar från olika leverantörer och ställa tydliga krav, säger projektledaren Josep Termens till Byggindustrin.

Runtom i Sverige finns idag mellan 50 000 och 60 000 byggbodar. En del av leverantörerna erbjuder visserligen modeller med bättre energiegenskaper men de är sällan jämförbara eller entydiga. Alla leverantörer har egna kriterier och benämningar.

Krav på byggbodar

Med ett enkelt och tydligt verktyg ska det bli  möjligt att värdera och ställa krav på byggbodar i fråga om energieffektivitet. Det finns dock ett par trösklar att ta sig förbi. Branschen behöver enas om bland annat kriterier och regler för revidering samt att det måste finnas en huvudman som förvaltar systemet.

Förstudien har tagits fram som en del av samarbetsprojektet LÅGAN där bland annat Sveriges Byggindustrier, Energimyndigheten och Boverket ingår.

 

Fördjupningsmaterial
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter
;