Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Ljudet i vår play-tjänst är för närvarande ur funktion. Vi jobbar på en lösning.

Billigare och snabbare kalkyler med BIM

12 april 2019
CAD
Många av dagens CAD-program kan leverera mängder och information som är direkt användbar i kalkyler. Foto: Helena Brohn Landou
Installatör och beställare kan spara både tid och pengar om mängder till kalkylen tas från BIM-modellen. Flera pilotprojekt visar att mängderna är tillförlitliga och nu vågar fler testa.

På ett frukostseminarium förra veckan presenterades SBUF-projektet "Kalkyl via modell" och några erfarenheter kring detta.

Det handlar om att ta tillvara informationen som finns i BIM-modellen och använda den i installatörens kalkylsystem, så att denne slipper mängda objekten för hand vilket sparar både tid och pengar. Men vågar man lita på mängderna som fås från BIM-modellen?

Vår uppfattning är att det går att lita på mängderna
Andreas Udd, VRA
Andreas Udd, VRA Andreas Udd, VRA

Andreas Udd från entreprenörföretaget VRA har varit med i flera pilotprojekt som visar att kvaliteten på mängderna är höga. Han berättade att i ett av pilotprojekten satt de i tre till fyra veckor med att mängda på PDF-filer med Bluebeam. (Bluebeam är ett digitalt verktyg för att hantera ritningar i PDF-format.) Sedan fick de IFC-filen från projektören som innehåller information från BIM-modellen och då testade de att plocka ut mängderna den vägen. Det tog bara någon dag att göra det.

– Prisskillnaden var mindre än en procent på de här kalkylerna. Skillnaden i tid var dock en större kostnad. Det går otroligt mycket fortare att mängda om man har en IFC-fil. Vår uppfattning är att det går att lita på mängderna från en BIM-modell, sa Andreas Udd.

Stöd vid upphandling

En förutsättning för att det ska gå att ta mängderna från BIM-modellen på ett säkert och effektivt sätt är att beställaren ställer krav på projektören.

I SBUF-projektet har ett antal dokument tagits fram som ska ge stöd till installatören vid upphandling av projektörer vid totalentreprenader. Det handlar bland annat om fyra mallar; en checklista med en specifikation av informationsleverans, en AF-del, en BIM-manual samt en projektinformation.

Inom kort kommer dokumenten att läggas upp på Installatörsföretagens webbplats under avsnittet "Digitalisering och BIM", se länken till höger.

Beställaren tog ansvar för modellen

Det finns fler erfarenheter av att använda mängder från modellen. På frukostseminariet berättade Johannes Ris från Byggstyrning om projekten Celsius i Uppsala och Nattugglan i Stockholm, där de har hjälpt Vasakronan.

– I högkonjunkturen som varit har vi haft svårt att få in anbud från entreprenörer. Som beställare vill vi få in så många anbud som möjligt och vi vill kunna jämföra dem på ett bra sätt. Vi har därför försökt göra det enkelt för entreprenörer, sa Johannes Ris.

Johannes Ris, Byggstyrning Johannes Ris, Byggstyrning
Nu har vi gjort några upphandlingar och hittills har det fallit ut väldigt väl
Johannes Ris, Byggstyrning

Han berättade att de, som beställare, har tagit ansvar för modellen. Att den är korrekt och att alla entreprenörerna kan lita på den och de mängder som levereras ur den. Istället för att entreprenören ska lägga ner tid på att mängda för hand kan de lägga sin tid på att titta på komplexiteten i projektet och hur de kan göra bättre anbud och driva produktionen bättre.

– Det är såna saker vi vill få in och värdera som beställare och inte hur duktiga de är på att räkna styckvaror. Nu har vi gjort några såna här upphandlingar och hittills har det fallit ut väldigt väl. Våra upphandlare har sagt att de aldrig har fått så här få frågor under så här stora upphandlingar. Vi fick in många fler anbud än vanligt. För oss var det mycket enklare att jämföra och utvärdera anbuden, sa Johannes Ris.

FAKTA BIM och installationsbranschen

I flera år har Installatörsföretagen arbetat för att sprida användningen av BIM i installationsbranschen.

– Det går ganska segt men nu börjar det hända saker. Man märker att fler och fler börjar få upp ögonen för BIM. Man börjar våga och komma igång, sa Hans Söderström från Installatörsföretagen då han inledde frukostmötet.

Hans Söderström. Foto: Louise Rosén

Fördjupningsmaterial
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter
;