Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Tänk på vad du spolar ner i toaletten

26 september 2018
"Skräpkaka"
Tops, tamponger och hushållspapper får inte spolas ner i toaletten. Det löses inte upp i avloppsvattnet utan bildar ett skräpberg som kan orsaka stopp. Foto: Kungsbacka Kommun
I Kungsbacka har en ”kaka” med fem ton skräp orsakat stopp i avloppet i en pumpstation. Nu uppmanar kommunen sina invånare att inte spola ner något främmande föremål i toaletten.

I toaletten får bara toalettpapper och sådant som har passerat kroppen spolas ner. Det kan tyckas självklart. Ändå är det många som spolar ned allt möjligt i toaletten, som exempelvis våtservetter, tvättlappar, tops, tamponger, hushållspapper, hår och bomull.

Detta skräp löses inte upp i avloppsvattnet, som toalettpappret gör. Det fastnar istället i ledningsnätet eller i pumpstationerna, innan det ens når reningsverket. När skräpet byggs på kan stora "kakor" bildas som orsakar proppar i nätet. I Kungsbacka har detta nyligen hänt.

Sådana här ingripanden tär på våra resurser och är helt onödiga

– Det blev en kaka på ungefär fem ton som vi var tvungna att suga upp och transportera i omgångar till reningsverket. Sådana här ingripanden tär på våra resurser och är helt onödiga om folk spolar rätt, säger Maurice Bourne, chef för avloppsreningen i Kungsbacka, i ett uttalande.

Kostar både miljö, hälsa och pengar

På kommunens webbplats förklarar man att främmande föremål i avloppsvattnet kan ge driftstopp som kan leda till att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen eller orsakar översvämningar i anslutna fastigheter. Förutom miljö- och hälsorisker kostar dessa driftsstopp även väldigt mycket pengar för kommunen.

– Vi uppmanar alla i Kungsbacka att inte spola ned främmande föremål i toaletten. Vi kommer nu att införa SMS-utskick till boende i områden där det blir stopp i avloppspumpstationerna, för att uppmärksamma problemet och påminna om att man inte ska slänga något i toan, säger Maurice Bourne.

Fettklump i London på 130 ton

Skräp-kakan i Kungsbacka var stor. Ändå är den långt ifrån den enorma fettklump som återfanns i Londons avloppssystem förra året, vilket blev en världsnyhet. Fettklumpen var på 130 ton och det tog drygt nio veckor att bryta upp och ta bort den.

FAKTA Toalettvett

Vad ska spolas ner i toaletten?

  • kiss
  • bajs
  • toalettpapper

Vad ska inte spolas ner?

  • allt annat.

Tänk på detta

Hushållspapper får INTE spolas ner i toaletten, eftersom det inte löses upp av vatten.

Om du får slut på toapapper kan du förstås använda det. MEN släng det inte i toaletten, släng det i papperskorgen!

Källa: Svenskt Vatten
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter