Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Trestjärnig Michelinkrog vann årets ljuspris

12 september 2018
arets-ljuspris-2018
Ljussättningens fokus var att förstärka det viktigaste - den kulinariska resan på Restaurant Franzén i Stockholm. Foto: Erik Lefvander
Årets vinnare av det prestigefyllda Svenska Ljuspriset blev den exklusiva restaurangen Frantzén i Stockholm. Projektet prisas för sin ljussättning som juryn menar förstärker den kulinariska resan med kreativa ljusupplevelser genom hela byggnaden.

Priset delades ut under Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm som hölls i förra veckan.

Hård konkurrens mellan tre projekt

Det stod redan innan klart att årets Svenska Ljuspris skulle hamna i Stockholm efter att juryn tidigare utsett de tre finalisterna som skulle tävla om den prestigefulla utmärkelsen. De andra två kandidaterna var Grand Hôtel, Vinterträdgården och Downtown Camper by Scandic som mottog var sitt hedersomnämnande av prisjuryn.

Samspel med arkitekturen

Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige. Tävlingen har en lång tradition och delas nu ut för 26:e året i rad.

Tre stjärnor i Guide Michelin

Krögaren Björn Frantzéns målsättning att hamna i topp 5 av världens bästa restauranger samt att förtjäna en tredje stjärna i Guide Michelin var en viktig drivkraft för projektet och syns tydligt i slutresultatet. Den väl utförda ljusgestaltningen av restaurangen förstärker det viktigaste - den kulinariska resan. 

Skapa orientering i huset

Ljussättningen har planerats in i minsta lilla detalj för att skapa olika upplevelser som avlöser varandra, i varje rum genom hela byggnaden. Resan genom byggnaden omfattar totalt 10 utrymmen, som alla gestaltas utifrån rumsaktivitet, för att skapa en planerad sinnesstämning och orientering i huset och leda besökaren till den exklusiva gastronomiupplevelse de är där för att ta del av.

Juryns motivering – Restaurant Frantzén:

"Den ypperligt utförda ljusgestaltningen spelar en central roll och lyfter helhetsintrycket. Teamet visar imponerande kreativitet vid behandlingen av ljus och skugga, för att skapa mycket subtila och intressanta effekter. Kontraster, ljusnivåer och siluettverkan har utnyttjats på ett finessrikt sätt för att underlätta orientering och fånga olika detaljer. En fin balans mellan det integrerade ljuset och inredningsarmaturerna skapar välbefinnande och harmoni. Ljussättningens fokus förstärker det viktigaste - den kulinariska resan."

Fakta vinnarprojektet:

Beställare: Restaurant Frantzén
Ljusdesigner: Sofie Bamberg & Anna Ekberg, Black ljusdesign
Inredningsarkitekt: Joyn Studio
Programmering av styrsystem: Rebel Controls
Elkonsult: Exengo
Elentreprenör: APQ el

Hedersomnämnande - Vinterträdgården Grand Hotel:

Den skickligt utförda ljussättningen lyfter fram arkitekturen i det anrika rummet. Detaljer som pelare, valvbågar och balustrader har bearbetats med en perfekt precision. Det fulländade resultatet ger en stark upplevelse i sin helhet och tål även att studeras i minsta detalj. De digitala ljusprojektionerna av världsklass ger ytterligare en dimension med oändliga möjligheter till att skapa andra fiktiva och fantasifulla miljöer i lokalen.

Hedersomnämnande - Scandic Downtown Camper:

Behandlingen av ljuset förstärker på ett mästerligt sätt det kreativa och annorlunda inredningskonceptet. Armaturerna har valts med stor fingertoppskänsla och glädjespridande lekfullhet för att lyfta de utmanande miljöerna ytterligare. Även mörkret har framgångsrikt använts för att skapa en mystik, utan att göra avkall på orienterbarhet och överblick. Den skickliga ljusgestaltningen har lyckats skapa utmärkta förutsättningar för lust till både aktivitet och avkoppling.

Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter