Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Hyllie visar vägen för nya städer

28 september 2018

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  hyllie_startbild
  Hyllie i Malmö har förvandlats från åkermark till till något som liknar en ny stad. Foto: Viktor Ginner
  Sedan en tid finns tankar om att lösa bostadsbristen genom att bygga helt nya städer. I skånska Hyllie är det vad som håller på att hända. Här får nämligen Malmö en andra stadskärna som just nu utvecklas på bredden – och på höjden.

  Många menar att förtätningen av de större svenska städerna håller på att nå vägs ände. Att man snart kommit till en punkt där utvecklingen riskerar att förstöra befintliga och fungerande miljöer.

  Vad är då alternativet? Enligt flera rapporter och namnkunniga forskare handlar det om att skapa helt nya stadsbildningar utmed befintlig infrastruktur med närhet till stora arbetsmarknader.

  Händer i Hyllie

  Det är ganska exakt vad som sker i Hyllie. På bara lite mer än tio år har området som mestadels bestått av åkermark förvandlats till något som liknar en ny stad.

  Och som varje tätort med lite självaktning kommer Hyllie snart att ha ett eget landmärke. Precis intill tågstationen byggs nämligen den fjärde och sista etappen av The Point som blir en kontorsbyggnad på hela 110 meter . Huset kommer att vara Skånes näst högsta efter Turning Torso.

  FAKTA Blickfång: Syd
  • Södra Sverige är en mycket expansiv region med en stor mängd pågående bygg- och infrastrukturprojekt.
  • Svensk Byggtjänsts omvärldsbevakning har besökt ett flertal projekt i bland annat Malmö, Helsingborg och Lund för att samla erfarenheter och kunskap.
  • Resultatet blev reportage och tv-inslag som du kommer att kunna ta del av här på webbplatsen.
  Fördjupningsmaterial
  Mest lästa artiklar
  Mest sedda inslag
  Debatt i fokus
  Andra bevakar
  Bevaka ämne
  Populära expertsvar
  Fler nyheter