Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Halogenlampor förbjuds

5 september 2018
Från och med den 1 september i år är det förbjudet att ta in halogenlampor för 230 volt, i energiklass C-D, till den europeiska marknaden. Foto: Openyouraperture
Den 1 september i år inleds utfasningen av halogenlampor som drivs med 230V. Detta med anledning av Ekodesigndirektivet vars mål att få bort energislukande produkter från marknaden.

Från och med den 1 september är det inte längre tillåtet att ta in fler rundstrålande halogenlampor på EU-marknaden.
Lampor som redan finns tillgängliga för försäljning får dock säljas ut. Halogenlampor för 230 volt med G9- och R7-socklar berörs inte av förbudet.

Alternativen har blivit fler och fler

Konsumenten behöver dock inte vara orolig, menar man på Belysningsbranschen. Det finns idag flera bra och prisvärda alternativ i form av LED-lampor.

Tiden då LED-lampan gav ett hårt, kallt ljus är förbi och under de senaste åren har utbudet både breddats och ökat kraftigt. Det finns idag lampor med egenskaper som alltmer liknar glödlampans men också lösningar som erbjuder helt nya möjligheter för varierad ljussättning hemma. 

Be om råd av de som kan

Men det finns en del att tänka på. Det blir lätt en djungel för konsumenterna att välja rätt lampa, menar Mikael Castanius, VD på Belysningsbranschen. Det viktiga är att bestämma till vilket ändamål du behöver lampan, vilken ljusstyrka, ljuston och färgtemperatur du önskar. Och om du vill kunna dimma ljuset. Be sedan om hjälp av butikspersonalen eller andra som har goda kunskaper i belysningsfrågor..

Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter