Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Vägledning vid upphandling av samhällsviktig verksamhet

2 oktober 2018
snokaos på gata,busshållplats_sten-ake-stenberg
Ny vägledning framtagen för kommuner och landsting som upphandlar varor och tjänster till samhällsviktig verksamhet. Foto: Sten-Åke Stenberg
Nu har stöd, i form av en ny vägledning, kommit som ska hjälpa kommuner och landsting som upphandlar varor och tjänster till samhällsviktig verksamhet.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Upphandlingsmyndigheten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som gett ut vägledningen för upphandling av samhällsviktiga tjänster.

Behov av krisberedskap i upphandlingar

Samhällsviktig verksamhet i offentlig regi är ofta beroende av externa leverantörer av varor, tjänster och byggentreprenader. Vägledningen "Upphandling till samhällsviktig verksamhet" är ett stöd när kommuner och landsting behöver tänka på krisberedskap i sina upphandlingar.

– En framgångsfaktor är samverkan mellan olika funktioner inom organisationen som kan bidra med sina perspektiv, till exempel verksamhet, inköp och krisberedskap, säger Omar Harrami, som ansvarat för vägledningen, i ett pressmeddelande.

Målgrupp för vägledningen

Vägledningen vänder sig till medarbetare och chefer i kommuner och landsting samt kommunala och landstingsägda organisationer som arbetar med samhällsviktiga verksamheter, upphandling eller krisberedskap.

OM Exempel på samhällsviktig verksamhet
  • Allvarliga sjukdomsutbrott hos djur.
  • Störningar rörande livsmedel och dricksvatten.
  • Avbrott i transporter och el.
  • Väderhändelser.
  • Flyktingkris.
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter