Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Så har tekniken för ljusstyrning förenklats

18 december 2018
ljusstyrning_ikea
Säljaren Ubaid Eusuf Zai, på lampavdelningen och ansvarig för Trådfri-sortimentet på IKEA, märker av det ökade intresset för ljusstyrning. Foto: Tobias Sterner
Teknikutvecklingen inom belysning fortsätter i rasande fart. Med sitt smarta belysningssystem är IKEA en av de som nu utmanar det som varit tekniskt komplicerat och dyrt med det uppkopplade hemmet.

Från att ha varit en trend för tekniknördar kan vem som helst använda trådlös ljusstyrning idag.

Det startade med utvecklandet av den energibesparande LED-lampan och sedan med olika system för ljusstyrning. Från början handlade det om att kunna tända och släcka lamporna med hjälp av rörelsesensorer, som med tiden blivit mer och mer tekniskt avancerade.

Nästa steg var att med en trådlös ljusstyrning kunna styra ljustemperaturen från varmt till kallt ljus, att kunna fjärrstyra dimringen och styra ljuset med röstkommandon.

Patienterna blev piggare av dynamisk belysning

Idag finns flera äldreboenden i landet där ansvariga satsat på belysning som ett sätt att höja livskvaliteten för de äldre som sällan kan ta sig ut. Med starka dagsljuslampor på dagarna blev både de äldre och personalen betydligt piggare. Något som kan användas även på till exempel landets skolor, förskolor och andra kommunala verksamheter med en begränsad budget samt på fler arbetsplatser.

Om ett antal år kanske ett ljusstyrningssystem med ett dynamiskt ljus som går att styra med en app eller rösten, blir något självklart i exempelvis en nyproducerad lägenhet. Men där är vi inte riktigt än.

För dyrt och för avancerat tekniskt

De undersökningar som IKEA gjorde innan de beslöt att satsa på den trådlösa belysningsstyrningen Trådfri, visade att många personer upplevde att det befintliga utbudet var för dyrt och alldeles för tekniskt avancerat.

ljusstyrning_dosa Dosa som styr ljuset. Foto: Tobias Sterner

2016 testade IKEA ett mindre sortiment ljusstyrningsprodukter på fyra testmarknader, varav Sverige var ett av testländerna. Förra året lanserades så ett komplett sortiment av smarta LED-lampor och då även styrning med hjälp av Ikea-appen Trådfri.

I höstas kom det senaste tillskottet som nu via en smartphone gör Trådfri kompatibelt med andra ekosystem som Apple, Google och Amazon.

Stora volymer får ner priset

Produkterna kan kombineras till ett belysningssystem och med en fjärrkontroll kan man styra upp till tio lampor. Genom att arbeta med stora volymer kan Ikea få ner priset. Men hur mycket som fram till nu sålts vill man av konkurrensskäl inte uppge.

– Precis som vi inte berättar om alla nya produkter som kommer framöver inom Trådfri. Men jag kan avslöja att i vår kommer rullgardiner som kan styras med samma fjärrkontroll som till lamporna, säger Tina Björeman, som är pressansvarig för produkter och heminredning.

Hon tror att just rullgardinerna kommer att bli populära eftersom de varit mycket dyra på marknaden.

Allt större intresse från kunderna

När vi besöker varuhuset i Kungens kurva i Stockholm, som är Ikeas största varuhus i världen, träffar vi Ubaid Eusuf Zai, säljare på lampavdelningen och ansvarig för Trådfri-sortimentet. Han har arbetat här i tre år efter att ha flyttat från Pakistan till Älmhult där han arbetade på Ikea och sedan läste till textilingenjör i Borås.

– Jag är jätteintresserad av belysning och särskilt av tekniken bakom den smarta belysningen. Alla som arbetar här har detta hemma. Och jag märker av ett allt större intresse från kunderna.

För en månad sedan kom ett trådlöst eluttag som är en kombination av stickkontakt och eluttag.

– Dessa har blivit så populära att de säljer slut direkt när de kommer in.

Enkelt ändra ljuset från varmt till kallt

En del av att installera ljusstyrning är att få möjlighet att enkelt kunna reglera ljuset, både vad gäller ljusstyrka och från kallt till varmt ljus. Detta är användbart i lokaler och rum där man växlar aktivitet och därmed behov av olika slags ljus. När man arbetar eller läser är ett relativt starkt ljus med kallvit färgtemperatur att föredra. Medan man på kvällarna när man vill slappna av kan få ett behagligt varmvitt ljus.

Detta ger dig en möjlighet att skräddarsy det ljus du vill ha för tillfället.

– Med en smart belysning är det enkelt att skapa en mer personligt anpassad belysning hemma eller på kontoret och kunna styra lamporna i de olika rummen, säger Tina Björeman.

Företagen mer måna om personalens välmående

Vid IKEA Business, som riktar sig mot företagen, har de märkt av att företagen hittills intresserat sig mest för funktionen att reglera ljustemperaturen från kallt till varmt, samt att kunna anpassa belysningen efter årstid.

– Vi märker att företagen har blivit allt mer måna om personalens välmående och vill att det skall vara trivsamt på arbetsplatsen, säger Catarina Carteby Larsson, som är ansvarig för IKEA Business i Kungens Kurva och Barkarby i Stockholm.

catarina-carteby Catarina Carteby Larsson. Foto: Ikea

Generellt tycker hon att kunskapen inom detta område är väldigt låg och därför har just enkelheten varit en viktig aspekt.

– Det får inte vara för komplicerade lösningar när det ska installeras hos företag med många användare och där kompetensen och intresset är väldigt varierande.

Vilket är ditt bästa tips till den som ska börja med ljusstyrning?

– Börja lite enkelt med några funktioner i exempelvis ett konferensrum eller samtalsrum där du endast justerar värmen i belysningen, för att skapa ett intresse och upptäcka fördelarna med en smart belysning, säger Catarina Carteby Larsson.

Fotnot: Fler artiklar om ljusstyrning finns i vårt senaste nummer av tidningen ByggtjänstPM.

tina-bjoreman
Tina Björeman. Foto: Ikea
FAKTA Tips för att styra belysning effektivt
  • Ta reda på att ni köper styrutrustning och lampor som fungerar tillsammans. Alla gör inte det.
  • Alla fasta elinstallationer ska utföras av en behörig elektriker.
  • Om ni vill kunna dimra LED-lamporna är det viktigt att ta reda på att dimmern klara låga effekter. Vissa LED-lampor och dimrar fungerar inte heller tillsammans.
  • Rörelsedetektorer eller närvarogivare är lämpade för att känna av stora rörelser i små lokaler eller utomhus. De passar bra i trapphus, hallar, källare eller vid entréer och garageuppfarter.
  • Kombinerade närvarogivare och ljussensorer används där man vill att ljuset ska släckas automatiskt när någon rör sig genom utrymmet, men där det också finns dagsljus.
  • Till utomhusbelysningen kan du installera en ljussensor, kallas även skymningsrelä, som tänder lamporna när det börjar skymma och släcker dem när dagsljuset är tillräckligt starkt. 

 

Källa: Energimyndigheten
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter