Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Fastighetsbranschens film ska locka till prao

20 december 2018
Två personer arbetar med rördragning under diskbänk.
Genom att företag i fastighetsbranschen tar emot praoelever hoppas man kunna möta framtidens rekryteringsbehov. Foto: Mostphotos
Genom en film vill fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, Fastigo, sprida budskapet om ett lyckat försöket med att ta emot praoelever till fastighetsbolagen. Förhoppningen är att fler företag ska göra detsamma i framtiden.

– Fastighetsbranschen har ett stort rekryteringsbehov och hur vi klarar generationsskiftet är en avgörande fråga för vår branschs framtid. Det är många företag som konkurrerar om samma kompetens och här gäller det att jobba långsiktigt. Därför tyckte vi att prao är en bra väg att nå framtidens arbetskraft, säger Mona Finnström, vd på Fastigo till Fastighetstidningen.

Prao kan lösa rekryteringsbehovet i framtiden

Ett antal företag i fastighetsbranschen i Stockholm har i ett projekt tillsammans med Rinkebyskolan tagit emot praoelever från skolan under en treårsperiod. Resultatet har varit lyckat hos både arbetsgivare och elever. På fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo tror man att praoelever delvis kan lösa problemen med rekrytering som finns i branschen.

Webbplatsen Fastighetsjobb har listat tre skäl att ta emot praoelever

  • Väck intresse: Ta ansvar för branschens framtida kompetensförsörjning.
  • Employer branding: Långsiktigt tjänar företagen på att visa för unga att just de är framtidens arbetsplats. Många undersökningar visar på att så kallade ”Millenials” är särskilt noga vad det gäller både hållbarhet och meningsfullhet när de väljer arbetsplats.
  • Berätta och utvecklas: Många handledare till praoelever vittnar om att de växer i sin egen yrkesroll genom att berätta om sitt arbete.

Film ska sprida kunskap om prao

Fastigo tagit fram en film som riktar sig till företag och elever där man både beskriver fördelarna med att ta emot praoelever och försöker få kommande elever att se fastighetsbranschen som ett alternativ.

Filmen ska först spridas till företag och skolor i Stockholmstrakten, där närmare 20 000 elever ska ut på prao. Därefter planerar man att skicka ut filmen till fastighetsbolag i hela Sverige, och då handlar det om hela 225 000 elever.

– Med filmen vill vi visa att både elever och fastighetsbolag har mycket att vinna på prao. Vi hjälper skolan och eleverna med praoplatser, samtidigt som vi visar upp vad arbete inom branschen innebär och vilka möjligheter som finns. Vem vet, någon av dessa skolelever kanske blir en framtida medarbetare på ett företag inom fastighetsbranschen, säger Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm till Fastighetstidningen.

Obligatoriskt med prao

Sedan 1 juli 2018 är det obligatoriskt med prao på högstadiet. Det kommer att öka skolornas behov av att komma i kontakt med företag som är intresserade av att ta emot praoelever.

Nu vill fastighetsbranschen vara med och bidra, och förhoppningen är att den här satsningen med en informationsfilm kommer öka intresset och engagemanget inom branschen.

Fördjupningsmaterial
OM Fastigo

Fastigo är fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation. Fastigo sluter heltäckande
kollektivavtal och bevakar medlemmarnas intressen i de stora avtalsrörelserna. Fastigo
förhandlar lokalt och centralt samt ställer upp med allt det stöd och de råd våra medlemmar behöver i arbetsgivarfrågor.

Källa: Fastigo
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter