Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Unikt vindkraftstorn i trä mer lönsamt

31 augusti 2018
vindkraftverk
Att bygga vindkraftstorn i trä kan sänka kostnaden med 40 procent. Företaget Modvion har tagit fram ett 150 meter högt vindkrafttorn, sammansatt av moduler av laminerat trä. Illustration: Modvion
Att bygga vindkraftstorn i trä har visat sig ha flera fördelar. Modvion har tillsammans med Chalmers Entreprenörskola utvecklat en innovativ träkonstruktion som gör vindkraften betydligt mer lönsam.

Modvion har utvecklats ur Chalmers Entreprenörskola. Vindkraftsprojektet delfinansieras av Energimyndigheten tillsammans med Moelven Töreboda, Pretec, Skellefteå Kraft, RISE och Chalmers.

– Vi sänker kostnaderna för vindkraftstornet med 40 procent. Förutom vinsterna för miljön, säger Otto Lundman, VD på startupföretaget Modvion.

En annan fördel med systemet är att transporten av byggelementen förenklas, jämfört med ståltorn. Torn över 100 meter kräver en basdiameter på över 4,3 meter, vilket överskrider gränsen för cylindertransporter i EU och USA. Då går det inte att ta sig under broar eller genom tunnlar.

Höjden är viktig för kraften

Det blåser starkare och stabilare på högre höjder. Större rotorblad kan driva en större generator. Därmed får man ett lågt pris per tillverkad kilowattimme på den energi vindkraften tillverkar.

Modvions första prototyp, i en femtedels skala, är ett 30 meter högt torn som ska resas på Björkö i Göteborgs skärgård i början av 2019. Det första fullskaletornet blir klart för leverans 2020.

Står då trätornet lika stabilt som ett vindkraftstorn av stål? Ja, i projektet har man gjort olika datorsimuleringar och även låtit provningsanstalten RISE dra sönder förband av monterade trämoduler. Resultatet har visat att det är riktigt starkt.

Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter