Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Tre finalister till Svenska Ljuspriset

9 augusti 2018
nomineringar_ljuspriset
Grand Hôtel Vinterträdgården, Scandic Downtown Camper och Restaurant Franzén gör upp om Årets Svenska Ljuspris. Foto: Ljuskultur
Årets Svenska Ljuspris kommer att hamna i Stockholm i år. Det står klart efter att juryn utsett de tre finalister som ska tävla om den prestigefyllda utmärkelsen.

Svenska Ljuspriset delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. I år delas priset ut för 26:e gången.

Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter.

De tre finalisterna som utsetts är:

Grand Hôtel Vinterträdgården, Stockholm:

Visionen har varit att skapa en vinterträdgård från början av 1900-talet, men där man använt sig av den senaste ljustekniken. Projektet har inneburit en total ombyggnad av den anrika lokalen, där allt ljus inklusive befintliga ljuskronor och lampetter har uppdaterats eller bytts ut.

Restaurant Franzén, Stockholm:

Efter stängningen i Gamla stan 2016 öppnade Restaurant Frantzén åter i augusti 2017, i ett totalrenoverat 1800-talshus i innerstaden där ljuset haft en viktig del. Visionen för restaurangledningen har gått hand i hand med ljusteamets ideer om ljuskvalitet, osynliga installationer och ljusets återgivning av maten.

Scandic Downtown Camper, Stockholm:

Inredningskonceptet att skapa ett glamoröst möte mellan storstad och natur för Scandics nya signaturhotell vid Brunkebergs torg, har tydligt förstärkts av ljusgestaltningen.

Vinnaren tillkännages vid en prisutdelning i samband med Ljusdagen den 5 september 2018 på Berns Salonger i Stockholm. 

FAKTA Mer om priset


Svenska Ljuspriset arrangeras av de tre belysningssällskapen:
Sydsvenska, Västljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Källa: Belysningsbranschen
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter