Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Stor ökning av elbilar efter nytt bidrag

22 augusti 2018
elbil
Elbilarna blir fler och fler men antalet laddstolpar ökar inte i samma takt. Foto: Tobias Sterner
Den första juli infördes bonussystemet bonus-malus som innebär att den som köper en ny elbil får 60 000 kronor i bidrag. Detta har lett till en stor ökning av laddbara bilar i Sverige.

Bidraget bonus-malus innebär att den som köper en ny elbil får 60 000 kronor i bonus, att jämföra med tidigare 40 000 kronor i supermiljöbilspremie, som denna nu ersätter. Bonus-malus omfattas endast av bilar som registrerats från halvårsskiftet.

För laddhybrider erhålls en bonus baserat på certifierade utsläpp av koldioxid, rabatten gäller på upp till 35 000 kronor om den har bra räckvidd.

För bensin- och dieseldrivna bilar tas en förhöjd fordonsskatt, malus, ut under de första tre åren. Fordonsskatten beräknas i proportion till bilens utsläpp.

Begränsad tillgång hos vissa leverantörer

Den första månaden med bonus-malus resulterade i 58 086 laddbara bilar i trafik i Sverige. Ökningen med 2171 stycken var hela 115 procent bättre än samma månad föregående år.

Laddhybriderna Kia Niro, Kia Optima och Volkswagen Passat står tillsammans för mer än halva ökningen, något som indikerar en begränsad tillgång hos övriga leverantörer, menar Power Circle, elkraftsbranschens intresseorganisation.

Det märks att efterfrågan på laddbara bilar ökar och nu är större än vad bilhandlarna har räknat med. Jag hoppas branschen kommer till rätta med sina långa leveranstider så att inte det blir ett hinder för att välja en laddbar bil, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Viktigt med bra laddinfrastruktur 

Den publika laddinfrastrukturen omfattar nu 5 489 laddpunkter fördelat på 1 425 laddstationer. Antalet laddpunkter i förhållande till antalet laddbara bilar har sjunkit till 0,09 (från tidigare 0,10), vilket innebär att det finns färre än en publik laddpunkt per tio laddbara bilar i Sverige.

Utan bra laddmöjligheter försvåras omställningen till eldrift betydligt, menar Olle Johansson. 

Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter