Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Lättmonterad elväg med skenor ovanpå vägen

14 augusti 2018

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  Dan Zethraeus, vd Elonroad, har byggt om sin Nissan Leaf så att den har strömavtagare under som fungerar med skenorna på vägen.
  Dan Zethraeus demonstrerar elvägen i sin modifierade Nissan Leaf. Foto: Manfred Otterheim
  Företaget Elonroad håller på att utveckla en ny typ av elväg. Det unika med lösningen är att den laddar både under färd och när fordonet står still samt fungerar för flera slags fordon och vägar.

  I Örtofta utanför Lund har Elonroad låtit uppföra en teststräcka med en ny teknik för elvägar. Tekniken bygger på att skenor fästs ovanpå asfalten. Lösningen kan användas både för stillastående fordon som laddas och för fordon som kör förbi i hög fart.

  För elsäkerhetens skull aktiveras skenan bara när fordonet passerar. Projektet finansieras av energiföretaget Kraftringen och Energimyndigheten.

  Projektledaren Dan Zethraeus berättar mer.

  FAKTA Blickfång: Syd
  • Södra Sverige är en mycket expansiv region med en stor mängd pågående bygg- och infrastrukturprojekt.
  • Svensk Byggtjänsts omvärldsbevakning har besökt ett flertal projekt i bland annat Malmö, Helsingborg och Lund för att samla erfarenheter och kunskap.
  • Resultatet blev reportage och tv-inslag som du kommer att kunna ta del av här på webbplatsen.
  Fördjupningsmaterial
  Mest lästa artiklar
  Mest sedda inslag
  Debatt i fokus
  Andra bevakar
  Bevaka ämne
  Populära expertsvar
  Fler nyheter