Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Rapport klar om raset vid bygge av ekodukt

24 mars 2017
ekodukt-rivs
23 februari började rivningen av det som hunnit byggas av ekodukten. Trafikverket räknar med att det ska fortsätta under mars ut. Foto: Mats Ölund
För snart två månader sedan började stöttor som höll uppe gjutformen vid bygget av ekodukten söder om Göteborg röra på sig. Trafikverket har nu släppt en rapport om händelsen.

Natten till den 26 januari 2017 vek sig ett flertal stöttor som bar gjutformen till ekodukten och allt arbete fick stoppas. Samtidigt stängdes trafiken på E6 av. Raset ledde till att Trafikverket beslutade om att riva det som hittills hade byggts av ekoduktens överbyggnad.

Rapport klar

Trafikverket har nu tillsammans med entreprenören gjort en analys av händelsen när stöttorna började vika sig. Enligt denna skapade den blöta betongen i den välvda överbyggnadens form till en oväntat stor horisontallast, vilket ledde till att stöttorna under brodelen började vika sig.

Enligt Trafikverket kommer de, trots händelsen, att bli klara med ekodukten i juni 2018. Byggandet ska återupptas igen i april.

Fördjupningsmaterial
Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne