Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Sverigeförhandlingen skrev avtal om satsningar i Stockholm

9 maj 2017
karta-webb
Fyra satsningar på kollektivtrafik finns med i avtalet som skrevs under av Sverigeförhandlingen och landstinget samt flera kommuner i Stockholms län. Bild: Sverigeförhandlingen
Cirka 25 miljarder kronor ska satsas på kollektivtrafiken i Stockholmsområdet. Det står klart efter att Sverigeförhandlingen skrivit på ett nytt avtal med flera kommuner och Stockholms landsting.

Samtidigt ska närmare 100 000 bostäder byggas i anslutning till platserna där kollektivtrafiken byggs ut.

Sverigeförhandlingen slöt avtal med Stockholms landsting och kommunerna Stockholm stad, Täby, Huddinge, Vallentuna, Österåker och Solna stad.

– Med avtalen på plats tar Stockholm ett steg närmare en avsevärt förbättrad kollektivtrafik och ökad tillgänglighet i Stockholmsregionen. Kopplat till dessa satsningar kommer det att byggas 100 370 nya bostäder i Stockholm fram till år 2035, vilket behövs i ett växande Stockholm, säger HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen i ett pressmeddelande.

Satsning på tunnelbana

I överenskommelsen ingår det investeringar i bland annat:

  • En ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan
  • Utbyggd spårväg i Huddinge och södra Stockholm
  • Förlängd Roslagsbana till centrala Stockholm
  • En tunnelbanestation i Hagalund, längs med den framtida tunnelbanan från Odenplan till Solna

De fyra projekten kommer tillsammans att kosta cirka 25,1 miljarder kronor. Staten beräknas stå för omkring 15,9 miljarder kronor av kostnaden. En stor del finansieras genom trängselskatten i Stockholm.

De flesta av de stora kollektivtrafikprojekten väntas starta först 2022 - 2026. Hagalund tunnelbanestation kan dock vara öppen för trafik redan 2024.

Miljoner till cykelprojekt

Samtidigt ska Stockholm stad, Huddinge kommun och Täby kommun bygga ut sin cykelinfrastruktur. För Stockholm innebär det bland annat tre nya cykelbroar i innerstaden.

Sammanlagt rör det sig om cirka 30 cykelprojekt i de tre kommunerna Kostnaden beräknas till cirka 478 miljoner kronor.

Fördjupningsmaterial
Fördjupningsmaterial
Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne