Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Går det att minska installationerna i nya hus?

4 juli 2017
Rör
Vad har vi för nytta av alla rör i våra hus. Tänk till innan du installerar dem, uppmanar Roland Jonsson på WSP. Foto: Roland Jonsson
Nya byggnader har ofta extremt mycket installationer. En förstudie inom BeBo ska undersöka om det går att minska dessa så att förvaltningen kan bli enklare och billigare.

"Ett (nytt) hus, nya möjligheter" är en nystartad förstudie inom BeBo, Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva bostäder, som knyter an till den tidigare genomförda studien "Ett hus – fem möjligheter" där olika åtgärdspaket för renovering jämfördes.

I den nya förstudien ligger fokus på nyproduktion och resurseffektiva installationer.

– Om vi ska bygga hållbart och få energisnålare hus måste även installationerna vara resurseffektiva, säger Roland Jonsson, seniorkonsult på WSP och en av de ansvariga för projektet.

Hur lite prylar kan man ha

Enligt Roland Jonsson bygger man idag in extremt mycket VVS-komponenter i nya hus. Fastigheterna blir då ofta "tekniska julgranar" som är svårförvaltade. Många fastighetsägare vill dock ha enkla, väl fungerande fastigheter som är lätta att förvalta.

– Vi vill därför undersöka hur lite prylar man kan ha i ett hus och ändå få en bra funktion. Måste det till exempel finnas varmvattencirkulation, kan man hitta en lösning utan det.

Bästa kilowattimmen är den som inte används.

– Och hur kan man göra för att slippa sätta dit ventiler? Bästa kilowattimmen är den som inte används, det känner väl alla till, men det gäller även komponenter. Den hållbaraste prylen är den som inte behöver tillverkas, underhållas eller bytas ut. Som vanligt gäller att tänka efter före.

Deltagarna uppmanas "tänka utanför boxen"

Tanken med förstudien är att genomföra ett antal workshops dit branschens aktörer bjuds in. Deltagarna uppmanas att tänka nytt och fritt för att komma till energieffektiva lösningar med så få prylar som möjligt.

Den första workshopen är preliminärt satt till den nionde november på WSP-kontoret i Stockholm.

– Det vore kul om någon fastighetsägare vill testa det här, säger Roland Jonsson.

Fördjupningsmaterial
Roland Jonsson, WSP
Roland Jonsson. Foto: WSP
Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne