Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Möjliga energisparåtgärder i professionella kök

13 december 2017
IKEA-restaurang
Om energisystemen för livsmedelskyla, värme, kyla och ventilation samverkar bättre kan mängden köpt energi minska i många professionella kök. Foto: Michael Erhardsson
Energianvändningen är ofta hög i professionella kök men det går att minska mängden köpt energi. I ett projekt har två olika kök studerats och flera energisparåtgärder presenterats.
Energibehovet i professionella kök skiljer sig markant från andra lokaler, då det ofta finns ett behov av samtidig värme och kyla, samt ett ökat behov av ventilation för att ta bort matos, ånga och överskottsvärme. Det finns dock få publicerade mätningar av energiströmmarna i dessa kök, vilket är viktigt för att kunna genomföra rätt energisparåtgärder.

Bli abonnent

Vi ger dig daglig fördjupning inom områdena Anläggning, EL & Tele, Förvaltning, Husbyggnad samt VVS.
Nyheter & analyser
Full tillgång till våra artiklar, reportage och analyser.
Expertsvar
Full tillgång till expertsvarsbanken samt möjligheten att ställa frågor till alla våra experter.
Bevakningar & Notifieringar
Bevakningar och notifieringar för alla våra områden och ämnen.
Välj en omfattning som passar dig eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
FOKUS
Ett
Fokusera din bevakning och få nyheter, analyser och expertsvar från ett valfritt område. 
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Välj ett område
Pris: 3 290 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar
BREDD
Alla
Bredda din bevakning och få full tillgång till nyheter, analyser och expertsvar från alla våra områden.
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Alla områden ingår
Pris: 5 190 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Öppet kl 8-17 idag

FAKTA Om projektet

Projektet "Energieffektiviseringspotentialer i professionella kök" drevs av RISE (f.d. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) i samarbete med IKEA Fastigheter, MAX Hamburgerrestauranger och BELIVS. Energimyndigheten och Naturskyddsföreningen stod som finansiärer.

Målet med projektet var att ta fram riktlinjer för lämpliga energieffektiviserande åtgärder för befintliga och nybyggda kök och att verifiera dessa med mätningar. Projektets resultat ska sedan kunna användas som ett gott exempel och visas för andra liknande kök.

Källa: BELIVS
Mest lästa artiklar
Mest sedda inslag
Debatt i fokus
Andra bevakar
Bevaka ämne
Populära expertsvar
Fler nyheter