Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Bästa Kombohus Mini korat

18 december 2014
Entré och gavelfasad på Peabs vinnande Kombohus Mini. Illustration: Peab
Peabs flerbostadshus Capella blev utsedd till vinnare i Sabos ramupphandling av små kostnadseffektiva en- och tvårumslägenheter.

Runt om i landet finns behov av små lägenheter med överkomliga hyror, inte bara för studenter utan för personer i alla åldrar som lever i små hushåll.

Stärkt av sina tidigare ramupphandlingstävlingar, Kombohus och Kombohus Plus, utlyste Sabo tidigare i år en tävling om små kostnadseffektiva en- och tvårumslägenheter, Kombohus Mini. Målet var att få fram nyckelfärdiga flerbostadshus med enrums- och tvårumslägenheter som fick kosta högst 14 000 kronor per kvadratmeter bostadsarea. Dessa skulle dessutom uppfylla hårda krav på energiförbrukning och tillgänglighet.

Utifrån de inkomna förslagen har Sabo valt att teckna ramavtal med tre leverantörer, Peab, JSB och Lindbäcks Bygg. Avtalet gäller från april 2015 till och med 31 mars 2019.

Capella från Peab

Capella från Peab utsågs till vinnare. Anledningen var bra planlösning, tilltalande vardagsarkitektur och flexibel användning i både förtätning och i nya områden.

Att Capella utsågs till vinnare innebär att det bostadsbolag som vill bygga ett Kombohus Mini i första hand ska kontakta Peab för leverans.

Juryns motivering till det vinnande bidraget Capella från Peab är:

"För en tilltalande vardagsarkitektur, som passar mycket väl vid förtätning i många befintliga bostadsområden och som dessutom kan fungera enskilt och flexibelt i helt nya bostadsområden. För de goda planlösningarna och materialvalen."

Tvåa och trea

Efter Peab kommer JSBs hus Bo Mini på andra plats och på tredje plats Lindbäcks Bygg hus Aurora.

FAKTA Fakta om Capella:
  • 23 lägenheter:
    • 7 enrumslägenheter på 35 kvm
    • 6 tvårumslägenheter på 45 kvm
  • balkong samt tvättmaskin i alla lägenheter
  • kakel och klinker i badrum
  • miljövärdering enligt BASTA
  • byggtid för huskroppen understiger 5 månader
  • fasadmaterial och antal våningar kan anpassas.
Fördjupningsmaterial
Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne