Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Unga på byggen dör först

7 maj 2012
Brister i attityd och kunskap ligger bakom både dödsfall och olyckor. Både yrkesutbildningar, praktikplatser och småföretag behöver skärpa sig.

En dödsolycka i månaden och tusentals allvarliga olyckor – byggsektorn ligger fortfarande i botten när det kommer till arbetsmiljön.

Mest utsatta är våra ungdomar. Arbetsmiljöverkets granskning av utbildningarna visar också att nästan alla av de granskade skolorna har för dålig undervisning kring riskerna i jobbet. Inte heller praktikperioderna ger ungdomarna kunskap och verktyg att jobba tryggt.

– Det handlar mycket om attityder. Därför behöver alla arbetsmiljöansvariga även på yrkesutbildningarna vara goda föredömen och driva på för en hög riskmedvetenhet, säger Håkan Olsson  som är avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Se upp med liten arbetsgivare

De mindre byggföretagen står också i skamvrån. Under det senaste året har Arbetsmiljöverket gjort närmare 2 200 inspektioner på byggföretag med upp till 20 anställda. Majoriteten, två tredjedelar, behöver förbättra både kunskaper och attityder.

– Många saknar fungerande arbetsmiljöarbete. Gör först, och tänker sedan. De skyddar sig inte mot fall och de har dålig kunskap om problem som damm, buller, tunga lyft och dåliga arbetsställningar.

Skydd mot fall är inget unga eller småföretagare tänker på. De har också dålig kunskap om problem som damm, buller, tunga lyft och dåliga arbetsställningar. Arbetsmiljöverket har kollat utbildningarnas innehåll och småföretagens rutiner.
Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne