Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Våningspåbyggnad kan löna sig

27 december 2010
I kvarteret Fredslyckan i Lund får 18 hyresfastigheter två nya våningar och ny fasad samtidigt som merparten av lägenheterna ombildas till bostadsrätter. Foto: Sankt Petri Fastigheter.
Att bygga på en eller ett par våningar på en befintlig fastighet kan vara ett bra sätt att förbättra förvaltningsekonomin och samtidigt minska bostadsbristen. Speciellt om det görs i samband med större renoveringar av tak och fasader.
Camilla Lidgren och Clara Widerberg på Skanska Teknik och Projekteringsledning har med stöd av Svenska byggbranschens utvecklingsfond, SBUF, tagit fram rapporten "Våningspåbyggnad av hus från miljonprogrammet".

Bli abonnent

Vi ger dig daglig fördjupning inom områdena Anläggning, EL & Tele, Förvaltning, Husbyggnad, Renovering samt VVS.
Nyheter & analyser
Full tillgång till våra artiklar, reportage och analyser.
Expertsvar
Full tillgång till expertsvarsbanken samt möjligheten att ställa frågor till alla våra experter.
Bevakningar & Notifieringar
Bevakningar och notifieringar för alla våra områden och ämnen.
Välj en omfattning som passar dig eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
FOKUS
Ett
Fokusera din bevakning och få nyheter, analyser och expertsvar från ett valfritt område. 
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Välj ett område
Pris: 3 990 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar
BREDD
Alla
Bredda din bevakning och få full tillgång till nyheter, analyser och expertsvar från alla våra områden.
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Alla områden ingår
Pris: 5 990 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Öppet kl 8-17 idag

FAKTA Tre våningar blev fem i Umeå

Förvaltnings AB Lillberget i Umeå byggde på två plan på ett trevåningshus åren 2006-2008. 39 lägenheter blev plötsligt 67. Boytan ökade från 2 400 till 4 000 kvadratmeter.

Utgångspunkten för påbyggnaden var att taket behövde bytas ut och huset tilläggsisoleras. Curt-Åke Wänman, förvaltare på Lillberget är nöjd med resultatet och inte minst den minskade energiåtgången:

– Energianvändningen för uppvärmning av huset är i dag densamma trots 28 fler lägenheter. Tidigare räknade vi med 180-200 kilowattimmars användning per kvadratmeter och år, i dag är vi nere på 110-120 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Enda klagomålet mot de nya lägenheterna är att de boende tycker att det är lyhört mellan våningarna som vilar på träbjälklag. Och exakt när investeringen har betalat sig vill Curt-Åke Wänman inte säga:

– Det kostar ganska mycket extra att bygga uppe i luften. Men förvaltningsekonomin har ju blivit mycket bättre med fler lägenheter samlade på ett ställe.

Fakta om tillbyggnaden

 • Fastighetsägare: Fastighets AB Lillberget, Umeå.
 • Ursprungligt byggår: 1964
 • Påbyggnad: 2006-2008
 • Produktionskostnad: 22 900 kronor per kvadratmeter.
 • Produktionsmetod: Ett hisschakt byggdes med loftgångar till lägenheterna. Prefabricerade bjälklag av massivt trä, prefabricerade träregelväggar och kompletteringsarbete på byggplats. Fasad av stenskivor. Väderskydd. De boende bodde kvar under byggtiden.
 • Genomsnittshyra: 1 343 kronor per kvadratmeter och år.

Läs mer på www.lillberget.se

FAKTA 190 hyresrätter i Lund blir 420 borätter

Att bygga på två våningar och göra om de flesta lägenheterna till bostadsrätter har blivit en bra affär för Sankt Petri Fastigheter i Lund.

När företaget köpte de gamla miljonprogramshusen i slutet av 1990-talet var ambitionen att bygga på och rusta upp och behålla dem som hyresfastigheter. Men kalkylen gick inte ihop och man fick tänka om.

Nu blir närmare 90 procent av de totalt 420 lägenheterna bostadsrättslägenheter. Insatsen för en tvårummare på cirka 42 kvadratmeter är cirka en miljon kronor. Månadsavgift cirka 3 400 kronor.

– Det har blivit en god affär både för oss och för de nya bostadsrättsinnehavarna. Dessutom har de nya husen bidragit till att lyfta hela stadsdelen. Husen såg tidigare ut som fula skokartonger, säger Stefan Axelsson, en av delägarna i Sankt Petri Fastigheter.

Mer fakta om påbyggnaden

 • Ursprungligt byggår: 1970.
 • Påbyggnad: 2005-2012.
 • Produktionskostnad: 27 500 kronor per kvadratmeter
 • Produktionsmetod: Hyreslägenheter görs om till bostadsrätter. Betongstomme i de två nedersta planen har förstärkts, de nya våningarna byggs i trä under väderskydd. Ny fasad, balkonger, och hiss har byggts. Nya vvs- och elinstallationer och fönster, samt helrenovering av gamla lägenheter. Cirka två hus renoveras och byggs till under drygt ett år. De boende bor inte kvar under tillbyggnad och renovering.
 • Boendekostnad: Cirka 4 400 kronor per månad med 70 procents belåning (varav månadsavgift 3 400 kronor).

Läs mer på http://www.jyma.se/

Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne