Feedback
Varan har lagts till i varukorgen

Sprinklerskydd av äldreboende i Varberg

6 april 2010
Den dåliga brandsäkerheten på äldreboenden fick Räddningstjänsten i Varberg att ställa ett ultimatum 2005 – sprinklerskydda eller anställ mer nattpersonal!
– Det kanske inte låter så märkvärdigt i efterhand men det var inte helt självklart för oss att ställa de här kraven, berättar Magnus och fortsätter.

Bli abonnent

Vi ger dig daglig fördjupning inom områdena Anläggning, EL & Tele, Förvaltning, Husbyggnad, Renovering samt VVS.
Nyheter & analyser
Full tillgång till våra artiklar, reportage och analyser.
Expertsvar
Full tillgång till expertsvarsbanken samt möjligheten att ställa frågor till alla våra experter.
Bevakningar & Notifieringar
Bevakningar och notifieringar för alla våra områden och ämnen.
Välj en omfattning som passar dig eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
FOKUS
Ett
Fokusera din bevakning och få nyheter, analyser och expertsvar från ett valfritt område. 
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Välj ett område
Pris: 3 990 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar
BREDD
Alla
Bredda din bevakning och få full tillgång till nyheter, analyser och expertsvar från alla våra områden.
Bevakningar
Notifieringar
Expertsvar
Alla områden ingår
Pris: 5 990 kr/år + moms
Prova kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Öppet kl 8-16 idag

Magnus Petersson, Brandingenjör, Varbergs Räddningstjänst
FAKTA Kostnaden för att installera boendesprinkler

I samband med projektdiskussioner är ofta uppfattningen att installation, besiktning och årligt underhåll av vattensprinklersystem är dyrt och komplicerat. Man tror också att sprinkler orsakar stora vattenskador. I själva verket är kostnaden per kvadratmeter för en sprinklerinstallation i ett äldreboende – inklusive material, installation, anslutning till kommunalt vatten och komplett sprinklercentral – i normalfallet inte högre än kvadratmeterpriset för material och arbetskostnad för inläggning av en ny golvbeläggning.

Sprinkleranläggningar i äldreboenden kan normalt utföras enligt SBFs "Rekommendationer för installation av boendesprinkler". Boendesprinkleranläggningarna är utvecklade för att rädda liv (tidig aktivering och snabb släckning).

I augusti 2007 påbörjades ett samarbete mellan de nordiska länderna för att skapa nya regler för design, installation och underhåll av boendesprinkler. Detta arbete avslutades i början av 2009 med målet att ett nytt regelverk för boendesprinkler ska bli antaget som en INSTA-standard i de nordiska länderna. Det nya regelverket för boendesprinkler kommer att få ett breddat användningsområde från installation i enfamiljshus till flervåningshus, hotell, äldreboenden och sjukhus.

Ett uppskattat pris för boendesprinkleranläggningar i nya anläggningar är 200 till 250 kronor per kvadratmeter. I befintliga äldreboenden blir priset något högre – cirka 300 kronor per kvadratmeter. Dessa priser förutsätter att den kommunala vattenförsörjningen klarar kraven på tryck och flöde. Priset för material och inläggningskostnad av mattor (heltäckande eller linoleum) är cirka 250–300 kronor per kvadratmeter.

Fler nyheter
Mest lästa artiklar
Debatt i fokus
Populära expertsvar
Andra bevakar
Bevaka ämne